Zapečené těstoviny se zeleninou

Potřebujeme: 500 g širokých nudlí, 500 g sterilované nebo mražené zeleniny, 500 g kuřecích prsíček, 75 g tvrdého sýra, 250 g kysané smetany, 20 g cukru krystal, 2 vejce, 2 cibule, trochu muškátového oříšku, bylinky podle

chuti (petržel, rozmarýn), sůl, pepř, olej.

Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě tak, aby byly tužší. Pak je opláchneme ve studené vodě a necháme okapat. Zeleninu podusíme na oleji do poloměkka. Na másle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli spolu s cukrem. Umyté kuřecí maso pokrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a restujeme na oleji asi pět minut. Na dno zapékací mísy vymazané tukem rozprostřeme poloviční množství těstovin, na ně dáme kuřecí maso, orestovanou cibulku, zeleninu a pokryjeme zbytkem těstovin. Do zakysané smetany rozkvedláme vejce, nadrobno nakrájené bylinky zalijeme těstoviny a posypeme nastrouhaným sýrem a muškátovým oříškem. Necháme zapéct v předem rozehřáté troubě asi 35 minut.

Plněná vepřová panenka

Potřebujeme: 600 g vepřové panenky, 50 g másla, ½ l bujonu, olej, sůl a pepř. Na náplň: 3 starší housky, 150 g mléka, 2 menší cibule, 2 čerstvé červené papriky, 150 g šunky, 2 žloutky, petrželovou nať, sladkou mletou papriku, olej, sůl a pepř.

Postup: Do umyté a usušené panenky uděláme otvor, aby vznikla prostornější kapsa. Osolíme a opepříme ji ze všech stran, i zevnitř. Náplň připravíme tak, že pokrájíme housky na kostičky. Dáme je do mísy a pokropíme mlékem. Na oleji orestujeme pokrájenou cibuli a nadrobno nakrájenou papriku. Přidáme nasekanou petrželovou nať, na nudličky pokrájenou šunku, zlehka posypeme sladkou mletou paprikou a ještě chvíli krátce dusíme. Necháme vychladnout, vložíme k mlékem nasáklé housce a důkladně promícháme. Náplní plníme připravené maso a otvor uzavřeme potravinářským provázkem nebo spíchneme párátky. Opečeme ze všech stran na másle. Potom vložíme do pekáče i s výpekem a podlijeme vývarem. Pečeme ve vyhřáté troubě a podle potřeby přidáváme olej, podléváme vývarem nebo vodou. Servírujeme s vařenými brambory, bramborovou kaší, ale panenka bude chutnat i zastudena s hořčicí a čerstvým chlebem.

Kuře na medu

Potřebujeme: 4 kuřecí prsíčka, 150 g kysaného zelí, 1 lžíci medu, 1 banán, 2 cibule, sójovou omáčku, kelímek bílého jogurtu, sůl, pepř, olej.

Postup: Na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a poté na nudličky pokrájené, osolené a opepřené kuřecí maso. Přidáme med, podlijeme vodou a necháme vařit pod pokličkou asi patnáct minut. K masu vložíme propláchnuté kysané zelí a banán nakrájený na kolečka a ještě alespoň deset minut dusíme. Dochutíme kořením, sójovou omáčkou, bílým jogurtem a necháme na plotně tak dlouho, až se tuk zredukuje. Podáváme s dušenou rýží nebo opečenými brambory.

(ruch)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2011941
DnesDnes559
VčeraVčera727
Tento týdenTento týden2021
Tento měsícTento měsíc8266

Partnerské weby