Kvalitní skladování brambor

Brambory v jejich původní kvalitě je možné po delší dobu uskladňovat, jestliže se použije vhodný systém ventilace a zvlhčení. Když se brambory neošetřují, dýchají a spotřebovávají energii, přičemž se současně odpařováním

odvodňují. V důsledku toho ztrácejí hmotnost a jsou méně odolné. Jestliže regulujeme teplotu a vlhkost vzduchu, můžeme nastolit ideální podmínky pro jejich uchování. Po sklizni musejí být brambory osušeny a na dva až tři týdny uskladněny při teplotě 10 až 17 °C. Potom se vytvoří zimní podmínky s nízkou teplotou a vysokou vlhkostí.

Vaření brambor

Namrzlé brambory zbavíme nepříjemné příchuti, když je před vařením na chvíli ponoříme do studené vody a pak je dáme rovnou do vroucí, do níž přidáme kromě soli i čajovou lžičku octa. Lepší je vařit brambory ve slupce, čímž uchováme vitamin C. Jakmile však začnou klíčit, vaříme je raději oloupané, abychom se zbavili nezdravého solaminu. Aby se nerozvařovaly, dáváme je vařit do horké vody, kterou osolíme teprve později. Starší brambory vaříme oloupané s trochou kmínu a stonkem petržele ve slané vodě. Mají pak mnohem lepší chuť.

Chlazené bramborové výrobky

Chlazené výrobky z brambor vydrží, pokud jsou balené v modifikované atmosféře. Chladit můžeme též bramborovou kaši, která obsahuje mléko s margarínem. Oba chlazené pokrmy je možno připravit během několika minut. Doba skladování v chladírně činí 45 dní. Po otevření se nespotřebovaný výrobek může v chladničce uchovat ještě týden.

(vel)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1966749
DnesDnes886
VčeraVčera796
Tento týdenTento týden886
Tento měsícTento měsíc12354

Partnerské weby