Strouhaný koláč

Potřebujeme: 400 g polohrubé mouky, 250 g tuku Hera, 50 g kakaa, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce mléka. Na náplň: 400 g tvarohu, 2 lžíce rozpuštěného másla, 1 vanilkový cukr, 300 g cukru krupice, 2 žloutky, 1 vejce,

rozinky.

Postup: Z uvedených surovin nejdříve zpracujeme těsto, které necháme alespoň hodinu v lednici odležet. Pak jej rozdělíme na dvě poloviny. Jednu nastrouháme na hrubém struhadle na tukem a moukou vysypaný plech a navrstvíme dohladka ušlehanou tvarohovou náplň. Překryjeme ji druhou polovinou nastrouhaného těsta. Po upečení koláč pocukrujeme.

Citronová kolečka

Potřebujeme: 200 g másla, 100 g cukru, 2 žloutky, šťávu a kůru z 1 citronu, 350 g hladké mouky, pikantní marmeládu, citronovou polevu a mandle na ozdobu. Na citronovou polevu: 70 g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, trochu vody.

Postup: Změklý tuk utřeme s cukrem, žloutky, šťávou a kůrou z citronu. Přidáme mouku a zpracujeme hladké těsto, které necháme odležet. Potom je vyválíme na tenkou placku, z níž vykrajujeme menší skleničkou kolečka, která přendáme na plech a v předehřáté troubě upečeme. Vychladlé slepujeme zavařeninou, potíráme polevou, kterou připravíme následovně: Cukr dáme do misky, přidáme šťávu z citronu a trochu citronové kůry z důkladně omytého citrusu, vodu a důkladně třeme, až je poleva hladká a lesklá. Pokud je příliš řídká, přidáme trochu cukru. Nakonec kolečka ozdobíme spařenou, oloupanou mandlí.

Piškotové řezy s broskvemi

Potřebujeme: 16 lžic polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 4 žloutky, 4 bílky, 6 lžic horké vody, 8 lžic cukru krupice, 3 lžíce moučkového cukru, tuk a mouku na plech, sůl. Na náplň: 1 malou konzervu kompotovaných broskví, ¼ l vody, 1 balíček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí.

Postup: Žloutky a horkou vodu důkladně vyšleháme, přidáme cukr a šleháme alespoň dalších pět minut. Pak po lžících zašleháváme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, přidáme špetku soli. Ušlehanou směs nalijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech, upečeme ve středně vyhřáté troubě. Náplň připravíme tak, že pudink uvaříme podle návodu a když vychladne, zamícháme do něj nadrobno pokrájené zcezené broskve a nalijeme na téměř dopečený moučník. Vršek potřeme sněhem ušlehaným ze 4 bílků s cukrem a necháme v troubě ještě chvíli zapéci. Vychladlý moučník krájíme na řezy.

(ruch)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1896243
DnesDnes595
VčeraVčera657
Tento týdenTento týden3165
Tento měsícTento měsíc14671

Partnerské weby