Z těstovin lze vykouzlit obyčejné jídlo i luxusní pokrm, lákavé pohoštění. Pokud jsou podávány s čerstvou zeleninou, mohou se s klidem stát součástí redukční diety. Po kterých sáhnout?

K omáčkám. Připravujeme-li

těstoviny s omáčkami, volíme spíše kratší tvary s rýhami nebo žebrováním, aby se do nich zachytilo co nejvíc omáčky. U nás ale patří k nejznámějším špagety, při jejich navíjení na vidličku se také nabere hodně omáčky. Ideální je servírovat i páskové nudle - tagliatelle či pappardelle, které bývají stočené do hnízd. Podávají se ale také k masu, rybám či drůbeži.

Do polévky. Můžeme zvolit špagetky. Název vystihuje tvar této těstoviny podobné špagetám nakrájeným na kousky. Hodí se jako zavářka do polévek, stejně tak jako malé mušličky či vlasové nudle nebo hvězdicové těstoviny. Do masových vývarů je lépe vařit těstovinové vložky zvlášť - dát porci každému na talíř a zalít horkým vývarem. Polévka tak zůstane čirá a nudličky se nepřevaří, zejména při dalším ohřívání polévky. Na polévkové zavářky se udává na osobu asi 10 g.

Samostatné jídlo. Jako hlavní pokrm vyhrají mezi strávníky určitě špagety nebo dlouhé nudle. Na zapékání a plnění vybereme širší trubičky a taštičky. Mezi oblíbené plněné těstoviny se řadí tortellini. Možná to nevíte, ale pověst praví, že tyto malé těstovinové kroužky byly modelovány podle Venušina pupku. Jako nádivku můžeme zvolit různou uzeninu, vepřové a drůbeží maso, sýry. Těstoviny, které se dál tepelně zpracovávají, je dobré scedit maličko nedovařené, aby v troubě „nezkašovatěly“. Pokud jde o množství, jako příloha k hlavnímu jídlu se doporučuje 200 až 250 gramů vařených těstovin na osobu, jako samostatné jídlo 300 až 400 gramů.

V salátech. Ve studené kuchyni a v salátech vyniknou hezky tvarované malé těstoviny - například krátké spirálky a motýlky. Efektně v salátech působí fusilli, velké oblibě se těší gnocchi, které jsou velmi starým italským pokrmem. Těstoviny do salátů by neměly být rozvařené.

(es)

DODATEK

Těstoviny při vaření několikrát zvětší svůj objem. Proto nikdy nešetříme vodou ani velikostí hrnce. Vkládáme je do vařící osolené vody a ihned je vařečkou promícháme, aby se nepřilepily ke dnu.

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1827619
DnesDnes105
VčeraVčera969
Tento týdenTento týden1074
Tento měsícTento měsíc18053

Partnerské weby