Kuřecí polévka se sýrem

Potřebujeme: Půlku kuřete nebo slepice, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 pórek, 150 g eidamu, 6 žloutků, 1,5 l vody, sůl, celý pepř, nové koření, petrželovou nať.

Postup: Kuře vaříme s kořením, kořenovou zeleninou a

pórkem v osolené vodě doměkka. Vývar procedíme a částečně zchladíme. Do hrnce, v němž jsme kuře vařili před scezením, vložíme žloutky a ušleháme je. Pak do nich přidáme nastrouhaný sýr a nad plamenem šleháme tak dlouho, až se sýr roztaví. Za stálého šlehání přidáme teplý vývar a maso nakrájené na kostičky. Polévku ještě ohřejeme, ale nesmí se vařit, aby nedošlo ke sražení vajec. Na talíři zdobíme petrželovou natí.

Houbový nákyp

Potřebujeme: 600 g čerstvých žampionů, 60 g slaniny, 4 vejce, 6 lžic polohrubé mouky, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, olej, horkou vodu, sůl, kmín.

Postup: Očištěné a nakrájené houby podusíme na jemně nakrájené cibuli, ochutíme solí a kmínem. Do prochladlých žampionů vmícháme utřený česnek. Žloutky našleháme se solí a vodou a vmícháme prosetou mouku. Lehce zapracujeme houby a tuhý sníh z bílků a naplníme směsí zapékací formu vymazanou tukem a vysypanou moukou. Pečeme v předem vyhřáté troubě asi 45 minut. Můžeme podávat s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo zeleninovou přílohou.

Paštiková sekaná

Potřebujeme: 1 kg mletého masa, 150 g játrové paštiky, 150 g anglické slaniny, 3 rohlíky, 1 vejce, 1 žloutek, 2 cibule, 1 ½ lžíce hladké mouky, sůl, pepř, sladkou papriku, obyčejnou hořčici, olej.

Postup: V míse pokropíme mleté maso třemi lžícemi studené vody, zamícháme a uložíme do druhého dne v chladničce. K masu potom přidáme nadrobno rozkrájené rohlíky, najemno nakrájenou cibuli, na drobno pokrájenou slaninu, celé vejce, žloutek, paštiku, osolíme a okořeníme. Podle potřeby zahustíme hladkou moukou. Z hmoty vytvoříme dvě stejně velké šišky. Vložíme je na pekáč předem vyložený tenkými plátky slaniny. Povrch sekané potřeme hořčicí, přidáme do pekáče na čtvrtky pokrájenou cibuli, lžičku oleje, dvě lžíce vody a pečeme do zlatova za občasného polévání vypečenou šťávou. Doba pečení je zhruba 45 minut. Jako příloha se hodí vařené brambory nebo bramborová kaše.

(ruch)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2012863
DnesDnes87
VčeraVčera708
Tento týdenTento týden2943
Tento měsícTento měsíc9188

Partnerské weby