Kakaový mls

Potřebujeme: 3 vejce, 150 g práškového cukru, 20 g kakaa, 2 jablka, 60 g krupicového cukru, 100 g zavařeniny, 1/8 l smetany ke šlehání.

Postup: Nejprve ušleháme

žloutky s cukrem do pěny, postupně přidáme kakao a nastrouhaná jablka. Z bílků ušleháme tuhý sníh a s krupicovým cukrem jej vmícháme do žloutkové hmoty. Těsto rozetřeme na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný kulatý pekáč a upečeme. Vychladlý dort zdobíme zavařeninou a šlehačkou.

Pudinkové řezy

Potřebujeme: 1,5 kg jablek, 150 g tvarohu, 450 ml mléka, 6 lžic oleje, 50 g cukru, 1 lžíci vanilkového cukru, špetku soli, 300 g mouky, 2 lžičky kypřícího prášku, 1 sáček vanilkového pudinku, 1 lžíci škrobu, 1 vejce, 125 ml smetany.

Postup: Utřeme tvaroh se 6 lžícemi mléka, olejem, 75 g cukru, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Smísíme mouku s kypřícím práškem a zapracujeme je do těsta. Vymastíme pečící plech se zvýšeným okrajem a rozetřeme do něj vláčné těsto. Troubu vyhřejeme na 200 °C. V 6 lžících mléka rozpustíme pudinkový prášek, škrob a zbytek cukru. Zbývající mléko svaříme a nalijeme do něj pudink. Povaříme, a jakmile pudink začne houstnout, necháme ho vychladit. Oddělíme vejce. Z bílků ušleháme sníh a našleháme tuhou smetanu. Do chladnoucího pudinku vmícháme žloutek, šlehačku a sníh. Krém rozetřeme na těsto. Oloupeme jablíčka, rozčtvrtíme je a vykrojíme jádřince. Ovoce nakrájíme na plátky a vyrovnáme je na koláč. Pečeme asi 35 minut.

Jablkový dort

Potřebujeme: 1 kg kyselejších jablek, 200 g másla, 300 g cukru, 50 g mletých lískových oříšků, 2 sáčky vanilkového cukru, 1 lžičku citronové kůry, 1 vejce, 300 g hladké mouky, ½ sáčku kypřícího prášku, 500 ml jablečného moštu, 2 sáčky vanilkového pudinku, 2 lžíce meruňkové marmelády, 1 sáček piškotů, 3 plátky bílé želatiny, 500 ml smetany, 2 lžíce kakaa.

Postup: Smísíme vychladlé máslo z lednice se 100 g cukru, oříšky, omytou citronovou kůrou a vajíčkem. Přisypeme mouku s kypřícím práškem a vypracujeme jemné těsto. Zabalíme ho do fólie a uložíme na půl hodiny do chladničky. Oloupeme jablíčka a rozčtvrtíme je. Vykrojíme jádřince a ovoce pokrájíme na kostičky. Přelijeme je 400 ml moštu, posypeme 200 g cukru a 5 minut dusíme. Ve zbývajícím moštu rozpustíme pudinkový prášek a přilijeme ho do kompotu. Povaříme, až pudink zhoustne. Troubu předehřejeme na 175 °C. Vymastíme dortovou formu. Z těsta vyválíme plát a vyložíme jím formu. Na něj rozetřeme jablka a uhladíme. Dáme do trouby a pečeme asi 65 minut. Vyjmeme z trouby a necháme přes noc v chladu. Namočíme želatinu. Smetanu osladíme vanilkovým cukrem a ušleháme ji do tuha. Vymačkáme a rozpustíme želatinu. Rozmícháme ji ve šlehačce. Smetanovým krémem potřeme celý dort a dáme na hodinu do chladničky. Před servírováním posypeme kakaem.

(ruch)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2012874
DnesDnes98
VčeraVčera708
Tento týdenTento týden2954
Tento měsícTento měsíc9199

Partnerské weby