Používáte pouze jeden druh oleje na veškerou kuchyňskou přípravu? Pak je to určitě špatně. V českých domácnostech patří smažení pokrmů k nejběžnějšímu technologickému postupu, i když z výživového a zdravotního hlediska to není zrovna optimální. Jedničkou se v posledních letech stává olivový olej, který je

nejzdravější. Hodí se ale spíš pro studenou kuchyni než ke smažení. Při vyšších teplotách se v něm zničí cenné látky, důležité nenasycené mastné kyseliny, proto je vhodnější na přípravu salátů nebo na rychlé restování.

Smažení na sádle, kterým naši předci v kuchyni nikdy nešetřili a stalo se pro ně takřka univerzálním tukem, nelze rozhodně doporučit. Pokrmům sice dodá výbornou, specifickou chuť, ale cévy za něj určitě nepoděkují, neboť obsahuje velké množství nezdravých nasycených mastných kyselin.

Mezi oleji ke smažení lze doporučit řepkový. Kromě jeho složení je důležitá i tepelná odolnost. Pokud použijeme olej s nízkou tepelnou odolností, dochází k tzv. přepalování, olej začíná zapáchat, znehodnocují se důležité složky v něm obsažené a vznikají zdraví škodlivé. Řepkový olej má nejvyšší obsah nenasycených mastných kyselin a přepálí se až při 240 stupních Celsia, což jej staví na přední místo mezi tuky. Klidně můžeme použít i směs rafinovaného slunečnicového a řepkového oleje.

Na vaření se hodí oleje, které jsou stabilní při teplotách nad 100 °C. Dodají pokrmům typickou chuť i aroma. Při přípravě salátů, těstovin, pomazánek lze využít širokou paletu nepříliš běžných olejů. Uveďme například konopný, sezamový olej, olej z kukuřičných klíčků. Lněný olej je skvělou volbou při přípravě dipů, zeleninových salátů, na dochucení vařených brambor nebo luštěnin.

I když se nabízí rovnítko mezi cenou a kvalitou oleje, ne vždy musí platit, že čím vyšší cena, tím lepší olej. Každý má jiné složení a jiný přínos pro lidský organismus. Důležité je všímat si etikety, cena kolísá v závislosti od kategorie oleje. Zpravidla nejdražší jsou extra panenské olivové oleje.

(es)

RADA SPIRITU

Olej by se neměl nikdy skladovat v chladničce. Jeho prvotřídní kvalitu uchováme, jestliže ho vždy po použití dobře uzavřeme a chráníme před světlem.

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2012859
DnesDnes83
VčeraVčera708
Tento týdenTento týden2939
Tento měsícTento měsíc9184

Partnerské weby