Jablkový koláč s polevou

Potřebujeme: 500 g jablek, 500 g hrubé mouky, 400 g jemného krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 sklenky oleje, ½ prášku do pečiva, tuk a mouku na vymazání plechu, čokoládovou

polevu.

Postup: Oloupaná jablka zbavíme jádřinců a nastrouháme. Celá vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, po částech přilijeme olej, přidáme nadrobno pokrájená nebo nahrubo nastrouhaná jablka, mouku smíchanou s práškem do pečiva a umícháme. Těsto vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného vyššího plechu a upečeme v předem vyhřáté troubě. Po vychladnutí koláč polijeme čokoládovou polevou.

Buchty s povidly

Potřebujeme: ½ kg polohrubé mouky, 1 kostku droždí, 5 dkg másla, 5 dkg sádla, 3 dcl mléka, 2 vejce, vanilkový cukr, špetku soli. Na náplň: povidla, trochu cukru, citronové kůry, skořici, lžíci rumu.

Postup: Z droždí, cukru a trochu vlažného mléka připravíme kvásek. Přidáme lžičku mouky a necháme na teple vzejít. Potom z mouky, kvásku a ostatních surovin vypracujeme polotuhé těsto, které necháme asi hodinu v teple odpočinout. Pak těsto pečlivě propracujeme a odkrajujeme z něj přibližně stejné kousky ve velikosti obvodu hrdla skleničky. Ty naplníme povidly. Pokud jsou příliš tuhá, rozmícháme je se lžící vody. Naplněné buchty pečlivě zabalíme, aby náplň při pečení nevytekla a klademe jednu vedle druhé na vymazaný pekáč. Potřeme je rozpuštěným máslem a necháme je v teple ještě dvacet minut odpočívat. Poté pečeme v předem vyhřáté troubě do zlatova.

Rozinkové koláčky

Potřebujeme: 200 g hladké mouky, vanilkový lusk, 150 g moučkového cukru, 3 vejce, 50 g rozinek, vanilkový cukr a citronovou kůru, mouku a tuk na vysypání plechu.

Postup: Do kastrolu dáme vejce, vanilkový cukr, pár semínek z vanilkového lusku a moučkový cukr. Postavíme na oheň a mícháme metlou tak dlouho, až je směs vlahá. Nesmí se však vařit. Pak odstavíme a důkladně vyšleháme. Do směsi postupně přimícháme prosátou mouku. Hotové těsto klademe pomocí lžičky na vymazaný a moukou posypaný plech. Mělo být mít tvar malého koláčku o průměru asi tři centimetry. Do středu každého z nich dáme spařenou rozinku. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi deset minut.

(ruch)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1967030
DnesDnes265
VčeraVčera902
Tento týdenTento týden1167
Tento měsícTento měsíc12635

Partnerské weby