Máte už plné zuby vyhazování částí citronů a limet, které nepoužijete do konkrétních receptů? Nechte se inspirovat několika tipy, jak je ještě jinak zužitkovat.

Svěží dresink. Citronovou nebo limetovou šťávu vymačkejte přímo na salátové listy, okamžitě je tak vzpružíte. Nebo zkuste

smíchat citronovou šťávu se stejným množstvím olivového oleje, drceným stroužkem česneku, pak přidejte med na doslazení a dolaďte podle chuti.

Suché plátky. Plátky citronů a limet rozložte na mřížku na plech tak, aby kolem nich mohl z obou stran proudit vzduch. Dejte je sušit asi na dvě hodiny do mírně rozpálené trouby. Použijte je pak k ochucení čaje nebo je nasekejte do polévek.

Citronová majonéza. Citronovou i limetovou kůru můžete přidat do majonézy, které dodá překvapivou svěžest. Kůru jednoduše nastrouhejte do majonézy anebo do ní vymačkejte trochu šťávy a zamíchejte.

Kostky se šťávou. Zmrzlé kostky citrusové šťávy přesuňte do mrazicího sáčku. Použijte je, kdykoli budete potřebovat do receptu přidat čerstvou citronovou nebo limetovou šťávu. Kostka se bude rovnat zhruba jedné lžíci šťávy.

Výluh z citrusu. Přebytečnou citrusovou kůru použijte k ochucení alkoholu, například vodky. Kůru jednoduše hoďte do lahve vodky a nechte louhovat.

(r)

DODATEK

Ukázka je z knihy Moje zero-waste kuchyně z vydavatelství Euromedia Group, která přináší kromě zajímavých receptů jednoduché rady jak nakupovat, neplýtvat potravinami, vytvořit ze zdánlivě nezpracovatelných zbytků chutné pokrmy.

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1967020
DnesDnes255
VčeraVčera902
Tento týdenTento týden1157
Tento měsícTento měsíc12625

Partnerské weby