Kuřecí maso na smetaně

Potřebujeme: 500 g kuřecích prsíček, 1 cibuli, 2 papriky, 2 rajčata, 2 lžíce čerstvého nebo sterilovaného hrášku, 1 lžíci sladké smetany, 1 lžičku sladké papriky, 20 g hladké mouky, sůl, pepř, olej.

Postup: Na malém množství tuku zpěníme na kostičky pokrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájené maso, osmahneme. Zasypeme sladkou paprikou, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Dochutíme podle potřeby solí a pepřem. Když je maso téměř měkké, přidáme nakrájené papriky, rajčata, která můžeme spařit a oloupat, a hrášek. Nakonec vše zalijeme smetanou, do níž jsme předem rozmíchali hladkou mouku. Dusíme doměkka. Podáváme s rýží, pečivem nebo brambory.

Hovězí roláda

Potřebujeme: 600 g zadního hovězího masa, 50 g šunkového nebo jiného měkkého salámu, 80 g vařené rýže, 2 větší cibule, 4 menší sterilované okurky, 1 vejce, 10 g hladké mouky, sůl, pepř, olej, petrželovou nať.

Postup: Maso nakrájíme na plátky, které dobře naklepeme, osolíme a opepříme. Rýži promícháme se scezeným hráškem. Nadrobno pokrájenou uzeninu orestujeme na oleji, přidáme k ní vajíčko, osolíme, okořeníme, doplníme rýží s hráškem, nadrobno pokrájenými okurkami a nasekanou petrželkovou natí. Připravenou směsí plníme plátky masa, zavineme do rolády, kterou převážeme potravinářským provázkem. Na rozpáleném oleji opečeme závitky, ve výpeku orestujeme na plátky pokrájenou cibuli, podlijeme horkou vodou a dusíme doměkka. Potom závitky vyndáme, odstraníme nitě a vložíme zpět do šťávy, kterou zaprášíme moukou a necháme ještě chvíli vařit. Servírujeme s dušenou rýží, houskovými knedlíky nebo s brambory.

Plněné cibule

Potřebujeme: 8 větších cibulí, 20 g másla, 20 g hladké mouky. Na náplň: 400 g vepřové plece, 1 cibuli, 2 vejce, 30 g strouhanky, sůl, pepř, tymián, petrželku, olej.

Postup: Oloupané cibule vaříme pět minut v osolené vodě. Necháme vychladnout, pak je v jedné třetině odkrojíme a vnitřky vydlabeme. Maso umeleme, nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme maso a pět minut dusíme za stálého míchání. Přidáme sůl, pepř, tymián, vejce, petrželku, strouhanku a promícháme. Směsí naplníme vydlabané cibule a přikryjeme víčky. Přendáme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme čtvrt hodiny. Rozpuštěné máslo smícháme s hladkou moukou, přidáme do šťávy a necháme několik minut provařit. Jako příloha se hodí opékané brambory.

(ruch)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1967043
DnesDnes278
VčeraVčera902
Tento týdenTento týden1180
Tento měsícTento měsíc12648

Partnerské weby