Zeleninový dort

Potřebujeme: Na těsto: 250 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 100 ml mléka, 50 g másla nebo rostlinného tuku, sůl. Na náplň: 1 kg růžičkové kapusty, 3 vejce, 150 g anglické slaniny, 2 lžíce másla nebo rostlinného

tuku, 100 ml mléka, muškátový oříšek, pepř, sůl, tuk na vymazání formy.

Postup: Do mísy prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek. Rozdrobíme do něj droždí, na kraj nasypeme sůl. Opatrně přilijeme rozehřátý vlažný tuk a podle potřeby ohřáté mléko. Uhnětené těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Kapustu rozebereme na růžičky a omyté povaříme v osolené vodě doměkka. Slaninu pokrájíme na tenké nudličky, které vypečeme na pánvi dokřupava. Těsto ještě jednou prohněteme a na pomoučeném vále rozválíme na velkou placku. Vyložíme ji do kulaté dortové formy vymazané tukem. Na těsto rozložíme kapustičky, které posypeme křupavou slaninou, zalijeme osoleným a mírně okořeněným mlékem, v němž jsme rozkvedlali vejce. V předehřáté troubě pečeme zeleninový dort dozlatova.

Omeleta s drůbežími játry

Potřebujeme: 6 vajec, sůl, 40 g másla, petrželovou nať. Na náplň: 200 g na másle a cibulce orestovaných drůbežích jater, 80 g paprikových lusků a 120 g rajčat, kečup, sůl, 1 lžíci másla, pepř.

Postup: Na másle a cibuli upečeme drůbeží játra a nakrájíme je na kousky. Z rozšlehaných osolených vajec připravíme na pánvi na másle dvě větší omelety a naplníme je směsí zeleniny a jater. Přeložené přesuneme na talíře a zakapeme kečupem. Podáváme s vařenými brambory, porce zdobíme sekanou petrželkou.

Fazolky se šlehačkou

Potřebujeme: 700 g fazolových lusků, 150 g strouhanky, 2 lžíce másla, sůl, máslo a strouhanku na vymazání a vysypání pekáče, 1 šlehačku.

Postup: Na másle opečeme pokrájené fazolky, mírně je podlijeme vodou a dusíme doměkka. Strouhanku opražíme nasucho na pánvi. Pekáč nebo zapékací mísu vymastíme máslem a vysypeme strouhankou. Přidáme fazolky, které posypeme opraženou strouhankou, dále dáme vrstvu fazolek a opět strouhanku. Polijeme osolenou šlehačkou a pečeme v troubě 20 minut. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

(ruch)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1920038
DnesDnes358
VčeraVčera807
Tento týdenTento týden358
Tento měsícTento měsíc16378

Partnerské weby