+ Kuchyňská prkénka opět zesvětlí, když do nich vetřeme citronovou šťávu. Necháme působit přes noc a ráno opláchneme. Když jsou prohnutá, většinou se vyrovnají, jestliže je namočíme alespoň na hodinu do teplé vody a zatížíme

hrncem naplněným vodou.

+ Aby řezané květiny vydržely co nejdéle, přidáme do vody půl lžičky cukru nebo měděnou minci a často ve váze vyměňujeme vodu.

+ Na výsledek pečení má výrazný vliv kvalita mouky. Proto je dobré ji vždy před použitím prosít. Tím se odstraní hrudky a mouka se provzdušní.

+ Vejce je lepší jíst v teplých měsících pouze vařená. I na jejich skořápkách totiž mohou sídlit bakterie salmonely. Když se pak vejce rozbije a zpracovává, například při přípravě tiramisu nebo majonézy, bakterie ze skořápek se mohou snadno dostat do pokrmu.

+ Teplé buchty nikdy nevyklápíme ihned po vytažení z trouby. V chladnoucí troubě je chvíli necháme. Jen tak se po vyklopení z pekáče nepotrhají.

+ Řízky při smažení nenasáknou tolik tuku, když je po obalení ještě navrch potřeme rozšlehaným bílkem. Řízky budou nejen jemnější, ale navíc zamezíme opadávání strouhanky.

+ Víte, jak zamezit šíření nepříjemného pachu při vaření zelí? Zkuste přidat do vody trochu mléka.

+ Koláč z kynutého těsta bude obzvlášť jemný a nadýchaný, přidáme-li do těsta nastrouhané brambory uvařené ve slupce. Stačí mít po ruce dvě středně velké brambory na půl kilogramu mouky. Nastrouhané brambory se smíchají s moukou a teprve pak se těsto zpracovává obvyklým způsobem.

(se)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1948862
DnesDnes215
VčeraVčera823
Tento týdenTento týden215
Tento měsícTento měsíc18517

Partnerské weby