Ovocný koláč

Potřebujeme na těsto: 350 g polohrubé mouky, 300 g moučkového cukru, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 100 ml oleje, 175 ml citronové limonády. Na náplň a zdobení: 300 g meruněk, 200 g mandarinek, 300 g

jahod, 125 g malin, 200 g pikantní marmelády, 1 vanilinový cukr, tuk na vymazání plechu, šlehačku.

Postup: Na těsto ušleháme do pěny celá vejce s moučkovým cukrem. Střídavě přidáváme mouku promíchanou s práškem do pečiva, olej a podle potřeby limonádu, nejlépe s bublinkami. Těsto dáme na tukem vymazaný menší plech a v předehřáté troubě pečeme dorůžova. Mezitím omyjeme ovoce. Meruňky nakrájíme na kostky, jahody rozpůlíme. Těsto potřeme rozehřátou, nepříliš hustou marmeládou. Poklademe hustě ovocem, na které naneseme zbylou marmeládu. Koláč dáme do chladu ztuhnout a před podáváním ozdobíme ušlehanou šlehačkou oslazenou vanilinovým cukrem.

Malinové buchty

Potřebujeme: 600 g hladké mouky, 300 ml mléka, 10 g droždí, 2 lžičky pískového cukru, 2 vejce, citronovou kůru, 60 g másla, 400 g malin.

Postup: Droždí smícháme s cukrem, rozředíme 100 ml vlažného mléka, přidáme lžíci proseté mouky a necháme kynout. Do zbylé mouky přidáme vejce, citronovou kůru, mléko, vykynutý kvásek a polovinu rozpuštěného másla. Vypracujeme hladké těsto. Necháme opět vykynout. Lžící odkrajujeme kousky těsta, do jejichž středu dámy omyté maliny. Zabalíme a skládáme do vymazaného pekáče. Potřeme zbylým máslem a pečeme v předehřáté troubě asi půl hodiny. Hotové sypeme moučkovým cukrem.

Jahodová dobrota

Potřebujeme: 4 vejce, 140 g moučkového cukru, 140 g hladké mouky, jahody, kiwi, kousek hořké čokolády. Na krém: 3 dl mléka, 1 vanilkový pudink, 120 g moučkového cukru, 80 g másla, ¼ l smetany.

Postup: Vejce ušleháme s cukrem v lehkou pěnu, přeložíme ji do mísy, na celý povrch prosijeme mouku a vařečkou těsto lehce promícháme. Nalijeme je do dortové formy, jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení, povrch uhladíme a těsto upečeme ve středně vyhřáté troubě. Po vychladnutí korpus rozkrojíme na dvě kola, spojíme částí krému, celý povrch potřeme krémem a ozdobíme polovinou dávky šlehačky. Ozdobíme půlkami jahod a nakrájenými plátky kiwi či jiného ovoce a zasypeme nahrubo nastrouhanou čokoládou. Krém připravíme tak, že v misce rozmícháme pudinkový prášek, za stálého míchání uvedeme do varu, jen krátce povaříme a za častého míchání necháme zchladnout. Krém vložíme do šlehače, přidáme prosetý moučkový cukr a šleháme za postupného přidávání změklého másla. Krém dáme do misky, lehce vmícháme zbylou ušlehanou smetanu.

(ruch)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1992045
DnesDnes673
VčeraVčera738
Tento týdenTento týden3065
Tento měsícTento měsíc11661

Partnerské weby