Po zahradě se na podzim povaluje množství spadaného ovoce, které by se mělo vždy vybrat a uklidit, neboť jinak by mohlo sloužit jako zázemí pro škodlivý a obtížný hmyz. Lepší sebrané kusy jablek můžeme zužitkovat na ovocný

rosol, který vyrobíme následovně. Neoloupaná jablka rozkrájíme na čtvrtky, narovnáme do kamenné nádoby a nalijeme na ně tolik vody, aby se v ní mohla uvařit. Když změknou, procedíme je přes čisté plátno a lehce z nich vymačkáme šťávu. Netlačíme ale příliš, aby plátnem nepronikla též dužina.

Na jeden litr šťávy dáme půl kilogramu cukru a necháme v nádobě zvolna vařit, přičemž čistou vařečkou stále mícháme, aby se šťáva hojně odpařovala. Občas kápneme šťávu na studený talíř a necháme kapalinu zcela vychladnout. Ztuhne-li jako rosol, odstavíme ji z varu a plníme nádoby, ve kterých ji chceme uchovat. Takový rosol je nejen velice chutný, ale má i příjemnou barvu, byť je připravený z jablek úplně zelených. Rosol se hodí ke zdobení pečiva za studena, jako například cukroví, dortů a podobně. Může se též přidávat k obyčejným povidlům, čímž získají výtečnou chuť, dále jako zavařenina do čaje místo ovocné šťávy, k plnění omelet nebo i na obyčejné lívanečky. Rosol je chutný i na chlebu namazaném máslem. V menší míře ho lze přidávat do některých druhů omáček, jako třeba do rajské.

(pak)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2011933
DnesDnes551
VčeraVčera727
Tento týdenTento týden2013
Tento měsícTento měsíc8258

Partnerské weby