Jedno přísloví říká, že všeho moc škodí. A to dokonce i nadměrného množství zdravých a na vitaminy bohatých potravin. Takovou potravinou mohou být kupodivu ve velkém množství i brambory. Solanin je totiž jedovatá látka, kterou

najdeme ve všech částech lilkovitých rostlin - tedy i v bramborách. Má za úkol odpuzovat škůdce, pro které je zcela jedovatý. Obdobně je nebezpečný i pro člověka, neboť dvacet až třicet miligramů solaninu již může vyvolat slabé příznaky otravy v podobě závratí, bolestí hlavy a zažívacích potíží. Za smrtelnou dávku je pak považováno 400 až 500 mg solaninu, což se projevuje zrychlením tepu a frekvence dechu, poškozením sliznice žaludku i ztrátou vědomí.

Z těchto důvodů by se neměly jíst žádné ze zelených částí brambor. Ty totiž byly vystaveny nad povrchem zeminy světlu a jako obranu si vytvořily ještě větší množství solaninu. Obdobně bychom se měli vyhnout konzumaci klíčků, oček a slupek, neboť třicet až osmdesát procent solaninu najdeme hned pod slupkou. Na tomto místě je třeba připomenout nebezpečí v podobě pečených brambor nebo tak zvaných amerických brambor, které se též smaží se slupkou. Dávka solaninu může být také o 400 procent vyšší u brambor nahnilých, plesnivých nebo nějak poškozených, než u brambor kvalitních a komerčních odrůd, které mívají poměrně nízkou a bezpečnou koncentraci solaninu.

(pak)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1967626
DnesDnes861
VčeraVčera902
Tento týdenTento týden1763
Tento měsícTento měsíc13231

Partnerské weby