Hovězí roláda

Potřebujeme: 1 kg hovězího zadního, 100 g šunky, 100 g mraženého hrášku, 3 vejce, 1 cibuli, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, olej.

Postup: Omyté a

osušené maso rozkrojíme na plát a rozklepeme přes mikrotenovou fólii. Osolíme a opepříme. Na oleji osmahneme na nudličky nakrájenou šunku, hrášek, zalijeme osolenými vejci a necháme srazit. Vaječnou směs navrstvíme na plát masa a pevně ovážeme nití. Na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibulku a na tomto základu roládu zprudka orestujeme ze všech stran. Pak přendáme do pekáče, podlijeme vývarem a dusíme v troubě za občasného podlévání vodou doměkka. Před dokončením šťávu zaprášíme moukou, podlijeme podle potřeby vývarem a necháme dobře provařit. Roládu pokrájenou na plátky můžeme podávat s bramborovou kaší, dušenou rýží nebo s vařenými brambory.

Plněný květák

Potřebujeme: 1 větší květák, 400 mletého masa (mix vepřového a hovězího), 1 starší housku, 2 cibule, svazek petrželky nebo pažitky, olej, pepř. Na omáčku: 100 g tvrdého sýra, 40 g másla, 400 ml smetany, 3 vejce, špetku muškátového květu, 2 lžíce hladké mouky.

Postup: Květák očistíme a v osolené vodě uvaříme do poloměkka. Mezitím v míse pokropíme housku vodou. Oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno. Z housky vymačkáme přebytečnou vodu a rozdrobíme ji k mletému masu. Přidáme cibuli, vejce, bylinky, pepř a sůl. Dobře propracujeme a vtlačíme opatrně mezi květákové růžičky. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Přilijeme smetanu a povaříme. Vejce rozšleháme a vmícháme do bešamelu. Osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým květem. Nakonec přimícháme polovinu sýra. Květák dáme do zapékací mísy, zalijeme omáčkou a pečeme asi 45 minut. Před dopečením posypeme zbylým sýrem.

Pastevecká pochoutka

Potřebujeme: 200 g kuřecího masa, 300 g vepřové plece, 1 cibuli, směs koření do mletých mas (mletý pepř, tymián, majoránku, kmín), sůl, olej.

Postup: Maso spolu s cibulí jemně umeleme na masovém mlýnku. Okořeníme, osolíme a dobře promícháme. Z hmoty tvarujeme válečky, které vkládáme do rozehřátého tuku a zvolna pečeme ze všech stran dozlatova. Podáváme je s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo s čerstvým pečivem. Vše můžeme doplnit hořčicí nebo tatarskou omáčkou a zeleninou.

(ruch)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1972301
DnesDnes654
VčeraVčera816
Tento týdenTento týden654
Tento měsícTento měsíc17906

Partnerské weby