Některé odrůdy česneku mohou při delším uchovávání zezelenat. Abychom tomu zabránili, rozetřeme česnek se solí, přidáme špetku kyselého uhličitanu sodného a tak

skladujeme.

Česnek nepáchne tak intenzivně, když se ponoří na pět minut do osolené vody. Teprve potom jej přidáváme do pokrmů.

Česnekem kořeníme až teprve hotové pokrmy, protože jinak ztrácejí vůni i chuť.

Česnekový pach v ústech zmizí, když vypijeme trochu mléka, přidáme zrnko kávy nebo kousek petrželky.

Česneková pasta někdy vydrží až do nové sklizně. Umeleme 500 g zdravého, oloupaného česneku, dobře jej promícháme se 150 g soli, naplníme do sklenice se šroubovacím víčkem, navrch dáme vrstvičku soli a víčko dobře upevníme. Sklenici zabalíme, neboť česneku nesvědčí světlo. Při plnění dobře obsahem potřásáme, aby ve sklenici zůstalo co nejméně vzduchu.

Česnek uchováváme v okurkové láhvi zalitý osolenou vodou. Na jeden litr vody počítáme s 300 g soli. Potřásáním odstraníme z láhve vzduchové bubliny, láhev dobře uzavřeme a uložíme v chladné a temné místnosti.

Na zimu je možné uchovávat česnek rovněž v tuku. Oloupeme jej, umeleme na masovém strojku a smícháme se 100 g soli. Pak ho přidáme do 100 g rozpuštěného ztuženého pokrmového tuku, zahříváme a mícháme. Když směs pění, přestaneme se zahříváním a necháme vychladnout. Po úpravě česnek naplníme do zavařovacích sklenic a dobře uzavřeme.

(pak)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2014410
DnesDnes299
VčeraVčera586
Tento týdenTento týden4490
Tento měsícTento měsíc10735

Partnerské weby