Slaný cuketový koláč

Potřebujeme: 300 g cuket, 150 g tvrdého sýra, 100 g polohrubé mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 4 stroužky česneku, 3 vejce, 0,8 dl oleje, 2 lžičky vegety, sůl, mouku a tuk na

plech, petrželovou nať a pažitku.

Postup: Vejce rozšleháme s vegetou, postupně přidáme olej a přimícháme na malé kostičky nakrájenou cuketu, nahrubo nastrouhaný sýr a prosátou mouku s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme najemno pokrájenou petrželovou nať a pažitku. Kulatou formu potřeme tukem, vysypeme moukou a cuketovou hmotu rozprostřeme. Pečeme při teplotě 200 °C. Podáváme s vařeným bramborem nebo zeleninovým salátem.

Rýžový nákyp se švestkami

Potřebujeme: 150 g sušených švestek, 200 g předvařené rýže, 1 ½ l mléka, 60 g másla, 100 g cukru, 3 vejce, sůl, tuk na vymazání zapékací misky.

Postup: Švestky namočíme přes noc do vody. Před vařením je vyjmeme a necháme okapat. Rýži nasypeme do mléka, osolíme a za stálého míchání uvaříme doměkka podle návodu na sáčku. Do rýžové kaše vmícháme utřené máslo s cukrem a žloutky. Nakonec přidáme sníh ze tří bílků. Zapékací misku vymažeme tukem a dáme do ní střídavě vrstvu rýžové kaše a vrstvu švestek. Ukončíme vrstvou rýže. Nákyp zapékáme ve středně teplé troubě si 20 minut.

Dýňový koláč

Potřebujeme: 250 g podlouhlých piškotů, 120 g másla. Na náplň: 300 g oranžové masité dýně, šťávu a kůru z jednoho citronu, 5 žloutků, asi 1 dl citronového sirupu, 100 g cukru, 200 g másla, 150 g hrubé krupice. Na sníh: 5 bílků, 220 g krystalového cukru.

Postup: Piškoty rozdrtíme válečkem nebo umeleme. Máslo necháme rozpustit a smícháme s piškotovou strouhankou. Směs namačkáme do kulaté dortové formy a dáme péct do rozehřáté trouby asi na 12 minut. Potom necháme ve formě vychladnout a připravíme si náplň. Dýni nakrájíme na malé kousky a dusíme s citronovou šťávou a kůrou na mírném ohni doměkka. Rozmixujeme na pyré a necháme vychladnout. Žloutky, citronový sirup, cukr a máslo vyšleháme, dáme na mírný oheň a za stálého míchání necháme spojit, pak přidáme krupici a vaříme ještě minutu. Do vychladlé krupicové kaše vmícháme dýňové pyré a rovnoměrně natřeme na korpus. Z bílků vyšleháme za postupného přidávání cukru tuhý sníh, který navršíme na koláč. Necháme asi 8 minut zapéct při teplotě 225 °C.

(ruch)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1970973
DnesDnes142
VčeraVčera613
Tento týdenTento týden5110
Tento měsícTento měsíc16578

Partnerské weby