Smažené kapustičky

Potřebujeme: 750 g růžičkové kapusty, 2 vejce, 150 ml bílého vína, 5 lžic hladké mouky, muškátový oříšek, sůl, 50 g hladké mouky na obalení, tuk na smažení. Na

omáčku: 1 cibuli, 50 g slaniny, 300 g sterilovaných rajčat nebo 1 protlak, tabasco, mletou skořici, sůl.

Postup: Očištěné kapustové růžičky povaříme asi 10 minut v menším množství vody. Potom je zchladíme. Na těsto o hustotě palačinkového těsta potřebujeme kromě mouky žloutky, víno, špetku soli a muškátového oříšku. Hotové těsto necháme chvíli odpočinout a nakonec do něj opatrně zamícháme pevný bílkový sníh. Osušené růžičky kapusty obalíme v mouce, pak je omočíme v těstě a osmažíme na tuku. Podáváme s teplou omáčkou, kterou připravíme následovně - na pánvi vypečeme dokřupava kostičky slaniny. Přidáme pokrájenou cibuli a po chvíli také rajčata nebo protlak. Omáčku krátce povaříme a dochutíme tabaskem, skořicí a solí. Podáváme s vařenými brambory.

Zelné karbanátky

Potřebujeme: 1 menší hlávku zelí, 50 g sádla, 200 g měkkého salámu, 2 vejce, drcený kmín, 2 lžíce strouhanky, sůl, olej, strouhanku na obalení.

Postup: Zelí nakrájíme a na rozpáleném sádle podusíme. Pak zelí se salámem umeleme, přidáme sůl, vejce, drcený kmín a strouhanku. Tvoříme malé karbanátky, které obalíme ve strouhance a smažíme v rozpáleném oleji. Servírujeme s vařenými brambory.

Dýně plněná masem

Potřebujeme: 1 dýni délky do 30 cm, 50 g rýže, 150 g hovězího masa, 150 g vepřového masa, 50 g měkkého salámu, ½ rohlíku, 2 menší cibule, olej, mletý pepř, sůl, petrželku, kari nebo mletou sladkou papriku.

Postup: Dýni oloupeme, rozkrojíme podélně na půlku a vyškrábneme semena a měkkou dužinu. Rýži uvaříme v osolené vodě, měkkou necháme dobře okapat, maso a salám umeleme, potom k němu přidáme rohlík zvlhčený vodou. Na 2 lžících oleje usmažíme do zlatova část drobně nakrájené cibule, přidáme maso, rýži, pepř, sůl, usekanou petrželku, kari nebo papriku a promícháme. Směsí naplníme obě půlky dýně, spojíme a omotáme nití. Připravenou dýni vložíme na drobně nakrájenou cibuli zpěněnou na oleji, podlijeme trochou vývaru a dusíme v troubě pod pokličkou. Při dušení přeléváme dýni šťávou a podléváme vývarem podle potřeby. Masová dýně bude chutnat s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

(ruch)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2342087
DnesDnes1252
VčeraVčera806
Tento týdenTento týden2058
Tento měsícTento měsíc22244

Partnerské weby

apartman banner