+ Poličky v kuchyňských linkách, na něž ukládáme potraviny, potřeme občas vodou a octem. Použijeme asi jednu až dvě lžíce octa na sklenici vody. Předejdeme tak plísni a odstraníme pach.

 

+ Maso z vepřových kotlet bývá občas suché a chutná trochu jako piliny. Proto ještě dříve, než je okořeníme, maso ponoříme na krátkou dobu do octové vody nebo pokapeme citronovou šťávou.

+ Aby ruce při práci se zeleninou nečernaly, natřeme je silným octem a necháme zaschnout.

+ Pro vyčištění a vyleštění staršího plechového nádobí je velmi dobré do hrnců a kastrůlků nalít trochu octa a vody. Dno i stěny se vybělí a také spáleniny jdou vyčistit. Nemusíme tak utrácet peníze za drahé čisticí prostředky.

+ Šupiny z ryb lépe odstraníme, když rybu před škrábáním natřeme důkladně octem, necháme chvilku působit, otřeme do utěrky a pak teprve škrábeme.

+ Celer při vaření nezčerná, když jej vložíme před tím na několik minut do octové vody.

+ Staré brambory jsou chutnější, přidáme-li při vaření do vody lžičku octa.

+ Pár kapek octa přidaných do vody, v níž myjeme nádobí, urychlí rozpouštění špíny i mastnoty.

+ Chceme-li rozříznutý citron uchovat čerstvý a zabránit jeho oschnutí nebo zplesnivění, položíme jej naříznutou plochou na skleněný talířek s trochou octa.

(dr)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2011617
DnesDnes235
VčeraVčera727
Tento týdenTento týden1697
Tento měsícTento měsíc7942

Partnerské weby