Pikantní kuličky

Potřebujeme: 500 g mletého kuřecího masa, 2 stroužky česneku, 1 velkou cibuli, 2 pálivé papriky, 1 citron, 2 větvičky rozmarýnu, 2 lžíce šlehačky, 50 g hladké mouky, 1 dl bílého vína, 2 dl slepičího bujónu, 1 dl

mléka, petrželovou nať, sůl, pepř, olej.

Postup: Česnek a cibuli očistíme, papriky podélně rozkrojíme a všechno nadrobno nakrájíme. Citronovou kůru jemně nastrouháme. Rozmarýn zbavíme větviček a také nadrobno pokrájíme. To vše přidáme k mletému masu spolu se šlehačkou, osolíme a opepříme. Z masa vytvoříme asi třicet kuliček, které obalíme ve strouhance. Do hrnce dáme zahřát 2 lžíce oleje, přidáme mouku, chvíli opražíme a pak zalijeme vínem. Dolijeme vývarem a mlékem a na mírném ohni vaříme 5 minut. Kuličky smažíme v oleji asi čtyři minuty, potom je poklademe na papírové ubrousky a necháme odkapat. Podáváme je s omáčkou ozdobenou petrželovou natí a s vařenými brambory.

Bramborový koláč se sýrem

Potřebujeme: 200 g hladké mouky, 1,5 lžičky soli, 100 g másla, 1 vejce, 1 lžíci vody. Na náplň: 200 g brambor, 150 g anglické slaniny, 1 cibuli, 3 lžíce smetany, 3 vejce, 2 lžičky vody, 100 g tvrdého sýra, sůl, pepř, máslo, olej.

Postup: Mouku smícháme se solí, prosejeme, přidáme na kousky pokrájené máslo a prsty důkladně promícháme. Vejce rozšleháme s vodou, vlijeme do moučné směsi a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do mikrotenu a odložíme na půl hodiny do chladničky. Brambory umyjeme, vložíme do osolené vody a uvaříme. Po vychladnutí je oloupeme, pokrájíme na tenké plátky. Na oleji osmahneme slaninu pokrájenou na menší kostičky spolu s cibulí a přidáme k bramborám. Dva žloutky smícháme se smetanou a ze třech bílků ušleháme tuhý sníh. K bramborám přidáme nastrouhaný sýr, zlehka promícháme potom žloutky se smetanou, hmotu ochutíme kořením a solí a nakonec přimícháme sníh. Těsto rozdělíme na dva díly, z nichž každý vyválíme na placku. Jednu placku položíme na máslem vymazaný plech o průměru asi 25 cm a navrstvíme náplň. Zbylý žloutek rozšleháme s 2 lžičkami vody a potřeme s ním okraj. Druhou placku položíme na náplň a celé potřeme vajíčkem. V předehřáté troubě pečeme na 200 °C 25 až 30 minut.

Pórkové flíčky

Potřebujeme: 250 g těstovin, 400 g pórku, 50 g másla, 2 stroužky česneku, ¼ l mléka, 2 vejce, sůl.

Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě a scedíme. Na másle podusíme drobně nakrájený pórek, přidáme těstoviny, sůl a utřený česnek. Dáme do vymaštěného pekáče, zalijeme mlékem rozšlehaným s vejci a zapečeme.

(ruch)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2011616
DnesDnes234
VčeraVčera727
Tento týdenTento týden1696
Tento měsícTento měsíc7941

Partnerské weby