Cibule je zdrojem vitaminu C, provitaminu A, některých vitaminů skupiny B, dále se v ní nachází kyselina pantotenová, organické kyseliny, flavonoidy, bílkoviny, cukry, z minerálních látek vápník, draslík, fosfor, sodík, železo, síra, špetka

fluóru. Bývá základem při přípravě polévek, masových pokrmů, přidává se do různých pomazánek. Dodá chuť nakládané zelenině nebo bramborovému salátu.

Polévka cibulačka

Potřebujeme: 500 g cibule, 100 g másla, lžičku cukru, lžíci strouhané kořenové zeleniny, sůl, pepř, 1 l vývaru z kostí nebo masoxu, 0,1 l smetany, 4 až 5 plátků toustového chleba, lžíci sádla, 120 g tvrdého sýra, zelenou petrželku.

Postup: Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, po chvilce přidáme zeleninu, zalijeme vývarem, osolíme, okořeníme a necháme provařit. Doplníme smetanou a prohřejeme. Chléb nakrájíme na kostičky a orestujeme na sádle a rozdělíme jej na porce polévky. Zasypeme strouhaným sýrem a jemně sekanou petrželkou.

Hovězí plátky na cibuli

Potřebujeme: 4 plátky hovězího masa, 4 cibule, 2 stroužky česneku, 1 rajče, 50 g másla nebo tuku, jeden kelímek zakysané smetany, vrchovatou lžíci hladké mouky, sůl, pepř, mletou papriku, špetku tymiánu, olej.

Postup: Maso naklepeme, osolíme, opečeme na oleji. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme česnek, opečené maso, na plátky nakrájené slupky zbavené rajče, sůl, koření, zalijeme šálkem vody a dusíme doměkka. V šálku vody rozmícháme mouku, z cibulového základu vyjmeme maso a zahustíme jej moukou, necháme povařit, přidáme smetanu a prohřejeme. Kdo si přeje krémovou omáčku, směs rozmixuje. Maso musí být prohřáté. Jako příloha se hodí rýže, brambor, bramborový knedlík, v krajním případě chléb.

Zeleninová směs konzervovaná

Potřebujeme: 300 g cibule, 300 g rajčat, 200 g mrkve, 200 g petržele, 200 g celeru, 100 g česneku, sůl, olej, pepř, tymián.

Postup: Spařená rajčata rozmixujeme, opracovanou zeleninu nastrouháme, přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme. Směs napěchujeme do malých skleniček, dobře uzavřeme a necháme čtvrt hodiny sterilovat. Zelenina se hodí především pod maso, ale i do polévek.

(vít)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2011617
DnesDnes235
VčeraVčera727
Tento týdenTento týden1697
Tento měsícTento měsíc7942

Partnerské weby