Zelná polévka s klobásou

Potřebujeme: 200 g kysaného zelí, 20 g hladké mouky, 100 g uzeného masa nebo klobásy, 20 g sušených hub, 2 dl kysané smetany, 10 g cukru, 1 lžíci rajčatového protlaku, 1 bobkový list, mletý

pepř, ocet, sůl, kmín, 40 g sádla.

Postup: Do okyselené vody s kořením dáme vařit pokrájené kysané zelí a uzené maso nebo klobásu. Měkké maso vyjmeme a rozkrájíme na kostičky. Polévku zahustíme světlou jíškou a dobře povaříme. Do povařené polévky přidáme houby zvlášť podušené na části sádla s kmínem, rozkrájené maso nebo klobásu, smetanu s rozmíchaným rajčatovým protlakem a vše několik minut povaříme. Nakonec podle chuti přisolíme a přisladíme.

Kapustičková polévka

Potřebujeme: 250 g růžičkové kapusty, 3 středně velké brambory, 1 menší cibuli, 2 lžíce másla, sůl, pepř, vrchovatou lžíci mouky, 1 žloutek, 50 g jemně sekané šunky, ¼ litru sladké smetany, sekanou petrželku.

Postup: Očištěné kapustičky přepůlíme a spolu s pokrájenými brambory vaříme asi v litru osolené vody. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, zasypeme moukou, trochu orestujeme a vzniklou hladkou jíšku zavaříme do polévky. Ochutíme pepřem, popřípadě kořením, které máme v oblibě, a pár minut provaříme. Zalijeme smetanou s rozšlehaným žloutkem, šunkou, petrželkou. Polévku už nevaříme, ale jen prohřejeme. Lze doplnit na kostičky nakrájeným toustovým chlebem.

Asijská polévka s knedlíčky

Potřebujeme: 1,5 litru hovězího vývaru, 200 g předního hovězího masa, 150 g vepřového masa, 2 vejce, lžičku mletého zázvoru, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce dezertního vína, 2 lžíce Solamylu, špetku muškátového květu, sůl, 100 g vařených rýžových nudlí, 1 pórek, 2 mrkve, petrželovou nať.

Postup: Umleté maso dáme do mísy, přidáme koření, sójovou omáčku, víno, sůl, vejce, Solamyl a dobře promícháme. Mezitím dáme vařit vývar a do něho zavaříme malé masové kuličky. Knedlíčky můžeme vykrajovat lžičkou, vložíme je do vývaru a pozvolna vaříme. Přidáme nakrájenou mrkev a pórek a ještě chvíli povaříme. Dochutíme sójovou omáčkou a vínem. Nakonec přidáme uvařené rýžové nudle a nasekanou petrželovou nať.

(ruch)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2011634
DnesDnes252
VčeraVčera727
Tento týdenTento týden1714
Tento měsícTento měsíc7959

Partnerské weby