Jedním z rychlých a oblíbených jídel jsou omelety, jejichž výhodou je, že jdou připravit na slaný i sladký způsob. Mají-li být hlavním pokrmem k večeři, počítáme na osobu omeletu ze dvou až tří vajec. Příprava není náročná, zvládne ji

i méně zkušená hospodyně.

Omeleta se žampiony

Potřebujeme: 6 vajec, 200 g žampionů, 40 g másla, 5 lžic smetany, muškátový oříšek, 4 rajčata, 1 lžičku hladké mouky, sůl, hlávkový salát.

Postup: Očištěné houby drobně pokrájíme a osmahneme na polovině dávky másla se solí a strouhaným muškátovým oříškem. Zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme smetanou a povaříme. Vejce ušleháme se solí, v pánvičce s rozehřátým máslem upečeme postupně dvě omelety a plníme připravenou houbovou směsí. Přeložíme, přesuneme na talíře a obě porce bohatě obložíme hlávkovým salátem a čtvrtkami rajčat.

Na indický způsob

Potřebujeme: 6 vajec, 1 lžíci tatarské omáčky, 6 lžic svařeného mléka, mletý pepř, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, dušený špenát, sůl.

Postup: Žloutky rozšleháme s mlékem, solí a pepřem. Z bílků a tatarské omáčky ušleháme sníh a vmícháme ke žloutkům. Na pánvi rozpálíme máslo a olej, vložíme vaječnou směs a ve vyhřáté troubě pečeme asi deset minut. Hotovou omeletu vyklopíme na velký talíř, do poloviny pokryjeme dušeným špenátem a přiklopíme druhou polovinou. Podáváme s vařenými brambory.

Omeleta s naťovými cibulkami

Potřebujeme: 6 vajec, svazeček naťové cibulky, 30 g másla, 20 g strouhaného sýra, petrželku, sůl.

Postup: Očištěnou cibulku nakrájíme i s natí na špalíčky silné asi jeden centimetr, které povaříme v osolené vodě. Okapané podusíme na polovině másla. Z rozšlehaných osolených vajec pečeme na zbylém tuku jednotlivé omelety, které plníme připravenou cibulkou. Tu posypeme strouhaným sýrem a usekanou pažitkou, pak teprve každou omeletu přehneme a přesuneme na talíř. Podáváme s čerstvým pečivem.

Omeleta s překvapením

Potřebujeme: 6 vajec, 3 lžíce vody, 3 lžíce másla, 6 lžic podušeného hrášku, 3 nožičky párku, hlávkový salát, sůl.

Postup: Vejce rozšleháme s vodou, osolíme je a lijeme na pánev s rozehřátým máslem. Každou posypeme připraveným podušeným hráškem a opečenými kolečky párku. Na talíři obložíme hlávkovým salátem.

(ruch)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2011617
DnesDnes235
VčeraVčera727
Tento týdenTento týden1697
Tento měsícTento měsíc7942

Partnerské weby