Kuřecí stehna na víně

Potřebujeme: 4 kuřecí stehna, 100 ml drůbežího vývaru, 2 stroužky česneku, 2 cibule, 50 g rajčatového protlaku, 200 ml červeného vína, 60 g másla, lžičku kmínu a tymiánu, lžičku

krupicového cukru, sůl.

Postup: Kuřecí stehýnka opláchneme, osušíme, osolíme a posypeme kmínem. Vložíme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme v troubě za občasného přelévání výpekem. Česnek prolisujeme, cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme dozlatova na rozpuštěném másle, přidáme cukr, rajčatový protlak a dobře promícháme. Nakonec do směsi přilijeme červené víno a drůbeží vývar a omáčku několik minut provaříme. Dochutíme solí a tymiánem a přeléváme upečená stehýnka. Podáváme nejlépe s bramborovým knedlíkem.

Pikantní kuřecí nářez

Potřebujeme: Asi 1 kg kuřecího masa, 4 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře, 2 větší cibule, 4 stroužky česneku, sůl. Na pastu: 5 až 7 stroužků česneku, mletou sladkou a pálivou papriku, mletý pepř, hořčici, sůl, olej.

Postup: Do vody vložíme maso, přidáme koření, cibuli, česnek, sůl a uvaříme doměkka. Po vyjmutí z hrnce maso necháme trochu vychladnout a potřeme je pastou, kterou jsme připravili smícháním rozetřeného česneku, oleje, koření a soli. Zabalíme do alobalu a necháme v chladnu odležet. Druhý den krájíme na tenké plátky, které doplníme hořčicí nebo tatarskou omáčkou. Podáváme s chlebem nebo pečivem.

Kapustový závin

Potřebujeme: Půl hlávky kapusty, 60 dkg brambor, 35 dkg hrubé mouky, 1 vejce, ¼ kg rajčat, 1 cibuli, česnek, strouhanku, trochu sádla, lžíci másla a zelenou petrželku.

Postup: Připravíme si bramborové těsto, které rozválíme na plát a potřeme nádivkou z kapusty, svineme, okraje přitlačíme a závin zavážeme do ubrousku. Vložíme do vařící slané vody a vaříme podle velikosti dvacet až třicet minut. Nádivku uděláme tak, že na osmaženou cibuli vložíme oloupaná rajčata a podusíme. Přidáme umletou povařenou kapustu, vejce, sůl, česnek a zelenou petrželku. Pokud je nádivka moc řídká, zahustíme ji strouhankou. Závin podáváme jako hlavní pokrm politý máslem.

Brambory se šalvějí a slaninou

Potřebujeme: 1 kg menších brambor, celý kmín, 250 g prorostlejší anglické slaniny, 1 svazek šalvěje, pepř, oregano, sůl, olej, párátka.

Postup: Důkladně omyté brambory dáme vařit se slupkou na čtvrt hodiny do vody, do které přidáme kmín. Po uvaření je slijeme a necháme i se slupkou. Slaninu nakrájíme na nudličky. Každý brambor ovineme lístkem šalvěje, proužkem slaniny a upevníme párátkem. Osmahneme několik minut na pánvi v rozpáleném oleji, nakonec dochutíme solí a kořením.

(ruch)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2011635
DnesDnes253
VčeraVčera727
Tento týdenTento týden1715
Tento měsícTento měsíc7960

Partnerské weby