Skořicové hvězdičky

Potřebujeme: 300 g moučkového cukru, 3 bílky, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžičku griotky, 350 g mandlí, 1 sáček vanilkového cukru, sůl.

Postup: Do

mísy dáme dva bílky, špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Po částech do něj zapracujeme 200 g moučkového cukru a vanilkový cukr, skořici a griotku. Polovinu množství namletých mandlí opatrně vmícháme do pěny tak, aby neklesla. Troubu předehřejeme na 130 stupňů Celsia. Plech na pečení vyložíme pečícím papírem a posypeme zbývajícími mandlemi. Na ně nalijeme těsto a rozetřeme po celé ploše. Našleháme zbylý bílek s moučkovým cukrem. Pěnu lehounce rozetřeme na těsto a dáme do trouby. Pečeme pozvolna asi půl hodiny. Plech vyjmeme z trouby a je důležité, aby těsto bylo vláčné. Rychle z něj vykrajujeme hvězdičky, které opatrně podebereme a rozložíme na kuchyňskou mřížku, kde je necháme vychladnout. Korpus, který zbude po vykrájení, můžeme rozdrtit a drobečky použít na zmrzlinový nebo ovocný pohár.

Bramborové cukroví

Potřebujeme: 250 g brambor, 250 g hladké mouky, 250 g ztuženého tuku. Na obalení: moučkový a vanilkový cukr.

Postup: Den předem uvaříme ve slupce brambory, které oloupeme. Nastrouháme je najemno, tuk nahrubo, přidáme hladkou mouku a vypracujeme vláčné těsto. Na mikrotenové fólii vyválíme plát silný asi dva milimetry. Tvořítkem z něj vykrajujeme různé tvary, uložíme je na plech vyložený pečicím papírem a ihned dáme do trouby vyhřáté na 190 stupňů Celsia. Pečeme dorůžova a ještě teplé obalujeme v cukru.

Rohlíčky máčené v čokoládě

Potřebujeme: 750 g polohrubé mouky, 250 g moučkového cukru, ½ balíčku maizeny, ½ balíčku prášku do pečiva, 300 g másla, 2 vejce, 12 lžic mléka. Na polevu: 50 g čokolády na vaření, 30 g ztuženého tuku, 1 lžíci mléka.

Postup: Polohrubou mouku smíchanou s cukrem, maizenou a práškem do pečiva prosijeme na vál. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo nebo ztužený tuk, vejce a mléko. Z přísad vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie. Dáme je na jednu až dvě hodiny do chladna odpočinout. Poté z připraveného těsta tvoříme rohlíčky, které klademe na vymaštěný plech a upečeme v předem vyhřáté troubě. Připravíme si vodní lázeň a v ní rozehřejeme tuk s mlékem. Přidáme na kousky nalámanou čokoládu a vymícháme hladkou polevu. Rohlíčky necháme vychladnout a pak jejich konce máčíme v čokoládové polevě.

(ruch)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2011653
DnesDnes271
VčeraVčera727
Tento týdenTento týden1733
Tento měsícTento měsíc7978

Partnerské weby