Houby byly oblíbeným doplňkem stravy už starých Římanů. Pro svou zajímavou chuť a vůni se objevují téměř ve všech kuchyních světa. K přípravě pokrmů je využíváme v jakékoli podobě, čerstvé, mražené, sušené, tedy celoročně. Druhy hub

se složením liší, ale vždy obsahují vysoké procento vody. Obsah cukrů je zanedbatelný, za povšimnutí stojí inulin, glukóza, malé množství tuku a slušné procento bílkovin.

Rizoto s houbami

Potřebujeme: 250 g rýže, 250 g čerstvých nebo hrst sušených, den předem namočených, hub, 200 g dušeného nebo pečeného vepřového či kuřecího masa, 100 g tvrdého sýra, olej, stroužek česneku, sůl, pepř a další koření dle chuti, petrželovou nať.

Postup: Dobře propranou rýži dáme do dostatečného množství vody, přidáme koření, na oleji orestované houby a maso, česnek utřený se solí a dusíme do měkka, podle potřeby dochutíme. Porce podáváme s dílky rajčat a sypeme sekanou petrželkou a strouhaným sýrem.

Knedlíky plněné houbami

Potřebujeme: Na klasické bramborové těsto budeme potřebovat vařené strouhané brambory, vajíčko, hrubou mouku, lžičku škrobové moučky a trochu soli. Na náplň: 100 slaniny, asi 250 g čerstvých hub (žampiony), ½ cibule, olej, sůl, pepř, mletou papriku.

Postup: Houby podusíme v malém množství vody, slaninu mírně orestujeme na oleji, přidáme cibuli, trochu osmahneme, doplníme podušenými houbami, solí, kořením, můžeme zahustit lžíci strouhanky. Připravíme polotuhé bramborové těsto, ze kterého si tvoříme placičky, které plníme lžící ne příliš horké nádivky. Dobře uzavřeme a dáme vařit do vroucí osolené vody asi na 15 až 18 minut. Po vyndání knedlíky mírně roztrhneme a mastíme sádlem, popřípadě máslem. Jako příloha se hodí zeleninový salát.

Houbové škvarky

Potřebujeme: 1 kg hub, 150 g sádla, sůl, špetku pepře a mleté sladké papriky.

Postup: Do rozehřátého sádla vložíme na kostičky nakrájené houby, ochutíme a necháme restovat až z hub vzniknou téměř škvarečky. Takto upravené houby se hodí do různých pomazánek, do sekané pečeně a podobně.

(vít)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2258071
DnesDnes411
VčeraVčera945
Tento týdenTento týden6121
Tento měsícTento měsíc13479

Partnerské weby