Maso je důležitá potravina pro naši výživu. Na nákup vynakládáme část svých příjmů, a proto nám záleží na jeho jakosti. Také při přenášení, ukládání a přípravě je nutno dodržovat správná pravidla.

+ Chceme-li při

nákupu postupovat co nejhospodárněji, vezmeme najednou větší kus, který doma vlastnoručně opracujeme, rozdělíme v potřebných dávkách do mikrotenových sáčků, zmrazíme a postupně konzumujeme. Týká se to všech druhů masa. Neplnohodnotné části využijeme na sekaniny, pomazánky či haše, kosti na vývary.

+ Zmrazené maso před přípravou rozmrazujeme pozvolna, aby pustilo co nejméně šťávy a při pečení či dušení se rovnoměrně propeklo.

+ Hovězí maso na polévku vkládáme do studené vody a vaříme pomalu, aby se co nejvíce vyluhovalo. Chceme-li však mít maso velmi šťavnaté a na vývaru nám moc nezáleží, vložíme maso do vroucí vody, samozřejmě do menšího množství.

+ Lepší chuť masa dosáhneme, když jeho plátky potřeme olejem, pokapeme citronovou šťávou, okořeníme, zabalíme do alobalu a necháme v chladnu do příštího dne rozležet. Maso bude křehké a aromatické.

+ Chceme-li prošpikovat maso slaninou, uzeninou či okurkou, vpravíme tyto suroviny do špalíčku podél vláken. Nejenže nám to půjde snáze, ale při krájení hotového pokrmu, které musí vést samozřejmě přes masitá vlákna, budou plátky vyzdobeny úhlednými čtverečky.

+ Maso sice musíme před tepelnou úpravou očistit, ale nikdy je nenamáčíme ve vodě, protože by se do ní vyluhovaly nejen bílkoviny, ale také cenné vitaminy skupiny B. Proto je pouze rychle opláchneme pod tekoucí vodou nebo jen otřeme mokrým hadříkem.

(dr)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2260097
DnesDnes271
VčeraVčera730
Tento týdenTento týden1686
Tento měsícTento měsíc15505

Partnerské weby