Bazalka

Tradiční přísada do rajčatových pokrmů, důležitá zejména v italské kuchyni. Jedná se o přírodní utišující prostředek - uvolňuje napětí a zklidňuje nervovou soustavu. Také by

měla podporovat zažívání a tlumit žaludeční křeče.

Bobkový list

Používá se do polévek a omáček. Bobkový list povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje zažívání.

Fenykl

Ochlupené listy mají podobnou chuť jako anýz a často se přidávají do omáček a do rybích nádivek. Semena i listy lze použít na podporu zažívání a také jako prevenci proti nadýmání a zvracení.

Kopr

Bez kopru si nelze představit mnohá zavařování. Hojně se používá při přípravě polévek a rybích pokrmů. Kopr má prokazatelně utišující účinky při křečích a nadýmání.

Koriandr

Aromatické listy jsou součástí koření kari a přidávají se rovněž do salátů a omáček. V bylinářství se malé čerstvé větvičky koriandru používají jako utišující prostředek na žaludek a na srdce.

Pažitka

Tato nenápadná rostlina z čeledi cibulovitých vylepšuje chuť brambor, vaječných jídel, polévek a omáček. Pažitka povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje zažívání při rekonvalescenci.

Petržel

Tato oblíbená a celoročně široce používaná bylina patří k jednomu z nejvýživnějších druhů koření, neboť obsahuje užitečné množství vitaminu C a železa. Čerstvá petrželka navíc osvěžuje dech, takže ji lze doporučit ke žvýkání například po požití česneku.

Rozmarýn

V celém Středomoří se tímto kořením dochucuje skopové a kuřecí maso. Údajně působí jako povzbuzující prostředek na nervovou soustavu a krevní oběh. Slabý vývar rozmarýnu pomáhá proti bolestem hlavy, poslouží jako dobré antiseptické kloktadlo.

(vel)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

2234963
DnesDnes157
VčeraVčera620
Tento týdenTento týden3471
Tento měsícTento měsíc11028

Partnerské weby