Pašerácký řízek

Potřebujeme: 8 menších plátků z vepřové kýty, mletý pepř, sůl, tuk na smažení. Těstíčko na obalení: 600 g očištěných brambor, 1 dl mléka, 2 vejce, asi 200 g hladké mouky, česnek

podle chuti, majoránku.

Postup: Plátky masa dobře naklepeme, opepříme a osolíme. Obalíme je v bramborákovém těstíčku, vkládáme do předehřátého tuku a smažíme po obou stranách dozlatova. Usmažené řízky odložíme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk, a hned podáváme s opékanými brambory nebo zeleninovým salátem. Příprava těstíčka: Oloupané brambory jemně nastrouháme, zalijeme je horkým mlékem, přidáme vejce, rozetřený česnek, majoránku a osolíme. Podle potřeby přidáme mouku a dobře promícháme.

Vepřová bábovka

Potřebujeme: ½ vepřové hlavy, 1 vepřovou nožičku a 1 koleno, 1 mrkev, 1 petržel, malý celer, 2 cibule, sůl, malou sklenku sterilovaných hub, ocet, mletý pepř.

Postup: Dobře očištěnou hlavu, nožičku, koleno vložíme spolu se zeleninou a cibulí do osolené vody a uvaříme doměkka. Přecedíme, maso obereme a pokrájíme na malé kousky, které promícháme se scezenými houbami. Do vývaru přidáme ocet, dochutíme pepřem, osolíme a ještě krátce povaříme. Do bábovkové formy, kterou jsme vypláchli vodou, rozložíme kousky masa a zalijeme ochuceným vývarem. Necháme ztuhnout, porom vyklopíme, pokrájíme na plátky a podáváme s octem a cibulí.

Žebírka na pórku

Potřebujeme: 1 kg vykostěných vepřových žebírek, 750 g pórku, 4 vejce, 1/8 l mléka, 2 plátky toustového chleba, 4 lžíce goudy nebo jiného tvrdého sýra, 2 větší rajčata, muškátový oříšek, sůl, pepř, olej, zelenou petrželku, alobal.

Postup: Pórek očistíme a nakrájíme na delší špalíčky. Povaříme je asi pět minut v osolené vodě a dáme dobře okapat. V mléce rozšleháme vejce, osolíme, opepříme a ochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Plátky toustového chleba najemno rozdrolíme. Mělkou zapékací misku vymažeme tukem, dno poklademe okapanými špalíčky pórku, přelijeme mlékem s rozšlehaným vejcem, navrch posypeme strouhaným sýrem a rozdrobeným chlebem. Zapékáme v předem vyhřáté troubě asi tři čtvrtě hodiny. Asi deset minut před dohotovením zakryjeme misku alobalem. Mezitím za stálého obracení osmažíme v oleji porce žebírek. Ve vypečené šťávě necháme zesklovatět rajčata pokrájená na plátky. Na talíři zdobíme petrželkou.

(ruch)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2200553
DnesDnes227
VčeraVčera562
Tento týdenTento týden227
Tento měsícTento měsíc10303

Partnerské weby