Omáčky mají v české kuchyni bohaté zastoupení a patří tradičně ke klasickým jídlům. V zahraničí i ve speciálních restauracích se však můžete setkat též s celou řadou dalších omáčkových pokrmů, které u nás nemají tradici a někdy nám připadají až téměř exotické. Připomeňme

si proto alespoň některé z nich, jimiž si můžeme zpestřit jídelníček.

Guacamole

Skládá se z avokáda, citronové šťávy, rajčat a soli. Tato omáčka obsahuje kyselinu pantotenovou a je rovněž dobrým zdrojem vitaminů C a E. Obsahuje 4 g bílkovin, 12, 7 g tuku, 2,2 g sacharidů a vůbec žádný cholesterol.

Omáčka z plísňového sýra

Tento typ omáčky je složen z typické směsi plísňového sýra typu niva, z kyselé smetany a majonézy. Toho, kdo drží redukční dietu, zřejmě odradí skutečnost, že má hodně kalorií a vysoký obsah tuků - 34 g, z nichž 15 g tvoří nasycené tuky. Ve verzi s nižším obsahem tuku se také nahrazuje nízkotučnou majonézou a smetanovým zákysem.

Salsa

Připravuje se z rajčat, cibule, olivového oleje, papriček chilli, česneku a koření. V tomto složení dodá 1 g bílkoviny, 3,5 g tuku, 7,2 sacharidů a obsahuje 64 kcal.

(vel)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2127880
DnesDnes62
VčeraVčera851
Tento týdenTento týden2667
Tento měsícTento měsíc21373

Partnerské weby