Piškotová pochoutka

Potřebujeme: 7 bílků, 3 žloutky, 200 g hrubé mouky, 200 g moučkového cukru, prášek do pečiva, lžičku kakaa, olej. Na krém: ¼ l mléka, 125 g másla, 125 g cukru, 2 žloutky a čokoládový pudink.

Postup: Vyšleháme

žloutky, přidáme tuhý sníh ze sedmi bílků, přimícháme opatrně mouku a cukr a špetku prášku do pečiva s kakaem a třemi lžícemi oleje. Těsto vlijeme do vymazané dortové formy a upečeme. Necháme vychladnout, rozřízneme a naplníme krémem, který si připravíme následovně: Ze ¼ l mléka uvaříme pudink, zvlášť utřeme máslo, cukr, žloutky a pak zašleháme do vychladlého pudinku.

Višňové kostky

Potřebujeme: Na těsto - 1 balení směsi na čokoládový dort, 1 višňový kompot, 3 vejce, 125 g změklého másla, 50 ml mléka. Na krém - 6 plátků želatiny, 1 vejce, 100 g pískového cukru, 4 lžíce citronové šťávy, 750 g netučného tvarohu, 600 ml smetany. Na višňovou omáčku - 250 ml šťávy z višňového kompotu, 2 lžičky škrobové moučky, 2 lžičky cukru.

Postup: Višně scedíme. Všechny přísady do těsta promícháme a těsto rozetřeme na vymazaný plech. Navrstvíme odkapané višně, pečeme asi 30 minut a necháme vychladnout. Krém připravíme tak, že nejdříve namočíme želatinu. Vajíčko, cukr, citronovou šťávu ušleháme v horké lázni a postupně do ní vmícháme tvaroh. Želatinu rozpustíme, přidáme do tvarohu a směs dáme na 20 minut chladit. Ušleháme smetanu a do krému ji opatrně vmícháme, jakmile začne tuhnout. Tvarohovou hmotu rozetřeme na korpus a uložíme do chladna. Zdobíme višňovou omáčkou. 250 ml višňové šťávy svaříme s cukrem. Ve vodě rozmícháme škrobovou moučku a pak ji přilijeme do horké šťávy. Povaříme, dokud směs nezhoustne. Každý díl nakrájeného dortu zdobíme omáčkou.

Koláč s hroznovým vínem

Potřebujeme: 200 g hladké mouky, 150 g másla, 70 g jemného krystalového cukru, 1 vejce, 1 lžičku prášku do pečiva, 300 g hroznů, 1 vanilinový cukr, pikantní marmeládu, 3 lžíce solamylu.

Postup: Z proseté mouky, másla, cukru, vejce a prášku do pečiva připravíme těsto. Dáme je do vymazané koláčové formy a upečeme. Upečené těsto potřeme marmeládou. Hrozny zalijeme 250 ml vody, přidáme vanilinový cukr a 5 minut vaříme. Zchladlé kuličky vína poklademe na koláč. Vodu nevyléváme. Solamyl rozmícháme v trošce vody a vlijeme do vody, která zbyla z vaření hroznů. Povaříme asi minutu, nalijeme na koláč a necháme v chladu ztuhnout.

(ruch)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2259589
DnesDnes493
VčeraVčera685
Tento týdenTento týden1178
Tento měsícTento měsíc14997

Partnerské weby