+ Jestliže ryby, které obsahují velmi zdravé tuky, budeme smažit, mohou být vysokou teplotou znehodnoceny. Ryby je proto vhodné dusit nebo opatrně opéct.

+ Drobné šupinky

malých ryb se nesnadno odstraňují. Aby práce byla lehčí, osvědčilo se rybu nejdříve potřít octem. Potom šupinky snadno a lehce oškrábeme ostřím nože nebo odstraňovačem šupin.

+ Pach z ryb snadno potlačíme, jestliže je před přípravou pokapeme citronovou šťávou, octem nebo bílým vínem a necháme chvíli odležet.

+ Někteří lidé si stěžují, že rybí maso je poněkud mdlé chuti. Jeho chuť zvýrazníme, když maso dostatečně okořeníme nebo již tepelně upravené podáváme s pikantními omáčkami. Ryby lze upéci s anglickou slaninou, maso bude navíc šťavnatější. Nebo můžeme před pečením jednotlivé porce potřít sardelovou pastou utřenou s máslem.

+ Maso z většiny ryb je lehce stravitelné, ale také se velmi rychle kazí. Proto se vždy snažíme čerstvou i zmrazenou rybu zpracovat co nejrychleji. Ani po tepelné úpravě ji příliš dlouho neskladujeme v chladničce a spotřebujeme ji pokud možno do druhého dne.

+ Při kuchání dáváme pozor, abychom nepoškodili žlučový váček. Kdyby se protrhl, veškeré části masa zasažené žlučí by zhořkly a byly by nepoživatelné.

+ Smažené ryby budou chutnější, když maso namočíme nejdříve do mléka nebo potřeme smetanou, a potom teprve obalíme klasickým způsobem a smažíme.

+ Pečeme-li rybu vcelku, uděláme na jejím hřbetu ostrým nožem několik příčných řezů, aby se rychleji propekla.

+ Pokud pečeme celou rybu, jako je třeba losos, zabalíme ji volně do alobalu. Ryba se dusí ve vlastní šťávě a nevyschne.

(dra)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2184869
DnesDnes54
VčeraVčera536
Tento týdenTento týden54
Tento měsícTento měsíc11808

Partnerské weby