Červená řepa je trochu opomíjenou zeleninou. Pochází ze severních oblastí kolem Středozemního moře. Ve středověku se využívaly především listy, které jsou jedlé a i dnes se někde připravují jako špenát. Bulvy obsahují vysoké procento vody, kyselinu listovou, vitamin

C, některé vitaminy řady B, křemík, draslík, hořčík, zinek, jód, mangan, fluor. Komplex těchto látek podporuje tvorbu inzulinu, ostrost zraku, tvorbu krve a celkově metabolismus.

Guláš s červenou řepou

Potřebujeme: 1 větší bulvu ovařené červené řepy, 3 brambory, 150 g anglické slaniny, 1 lžíci tuku, jednu cibuli, 2 stroužky česneku utřeného se solí, kousek masoxu, 2 lžíce hladké mouky, ½ bobkového listu, špetku pepře, kelímek smetany na vaření.

Postup: Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme slaninu, a orestujeme. Doplníme na kostičky nakrájenými brambory, česnekem, vývarem z masoxu, okořeníme, přidáme na kostičky pokrájenou řepu. Provaříme, zahustíme moukou rozmíchanou v šálku vody, necháme přejít varem, zjemníme smetanou a podle chuti ještě dokořeníme.

Buchty plněné červenou řepou

Potřebujeme: 2 ovařené červené řepy, 2 vejce, 150 g tuku nebo másla, 150 g cukru, pár zrnek soli, citronovou kůru, ¼ l mléka, 500 g hladké i polohrubé mouky, 30 g droždí. Na drobenku: 60 g másla, 80 g mouky, 80 g cukru, lžičku vanilinového cukru.

Postup: Do části mléka dáme droždí, lžičku cukru, lžičku hladké mouky a necháme vzejít kvásek. V míse utřeme žloutky, cukr, máslo, přidáme zbytek mléka, sůl, kvásek, mouku, zpracujeme a necháme vykynout. Z těsta vykrajujeme bochánky, které zmáčkneme na placičku a plníme na nudličky nastrouhanou řepou. Náplň zasypeme drobenkou, kterou jsme si připravili z másla, cukru a mouky, a dobře zabalíme, aby náplň nevytekla. Buchtičky klademe na plech, pomažeme tukem a ještě necháme vykynout. Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova.

Salát s křenem

Potřebujeme: 300 g červené řepy, 100 g křenu, citronovou šťávu, sůl, 2 lžíce oleje, ½ cibule, špetku pepře a tymiánu.

Postup: Řepu uvaříme a necháme vychladnout. Poté ji oloupeme a nastrouháme na hrubší nudličky, přidáme jemně nastrouhaný křen, pokrájenou cibuli, zakápneme citronovou šťávou, olejem, osolíme, okořeníme, dobře promícháme a necháme v chladničce rozležet.

(vít)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2203914
DnesDnes204
VčeraVčera499
Tento týdenTento týden3588
Tento měsícTento měsíc13664

Partnerské weby