Mléko je jedna z nejhodnotnějších potravin. Šikovná hospodyňka ví, že se s ním dá leccos vylepšit.

+ Mléko svařujeme prudce, když vzkypí, odstavíme je a postavíme do studené vody, aby se rychle zchladilo a neničily se vitaminy a neznehodnocovaly

bílkoviny.

+ Připálené mléko nikdy nemícháme. Okamžitě ho přelijeme do čisté nádoby a znovu převaříme. Nepříjemnou chuť odstraníme, nasypeme-li do něho trochu soli a nádobu s mlékem postavíme do studené vody.

+ Čerstvé mléko, které ihned nespotřebujeme a nechceme je převařovat, zůstane v chladničce sladké i několik dní, vložíme-li do něho kousek křenu.

+ Aby se na mléku nevytvořil škraloup, zchladíme ho kostkou ledu. Na polévce zase škraloup nevznikne, když na ni dáme malé vločky másla.

+ Sražené mléko použijeme k zadělávání lívanců a palačinek. Ve dnech velkého horka zabráníme sražení, přidáme-li při vaření mléka na špičku nože soli.

+ Mléko přidáváme do nejrůznějších pokrmů, abychom zvýšili jejich biologickou hodnotu a zjemnili chuť. Například do zeleninových a luštěninových polévek, do dušených zelenin, kaší z luštěnin a obilovin.

+ Chuť starého sýra vylepšíme, když ho den před použitím vložíme do mléka nebo studené vody.

+ Koláče budou mít pěkný lesklý povrch, když je místo vajíčkem před pečením potřeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali cukr.

+ Do bramborového salátu, je-li příliš hustý, nemusíme přidávat majolku, ale postačí jedna až tři lžíce mléka. Mléko chuť nezmění, naopak, salát zjemní a dodá mu potřebnou konzistenci.

+ Párky nepopraskají, když uvedeme vodu do varu, stáhneme plamen a přilijeme trošku mléka. Pak vložíme párky do vody a prohřejeme.

+ Přidáváme-li do některých polévek a omáček mléko, tedy až poté, co jsme pokrm okyselili nebo do něj vložili kyselé součásti, například okurky. Jinak se mléko s největší pravděpodobností srazí.

(dr)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

2234871
DnesDnes65
VčeraVčera620
Tento týdenTento týden3379
Tento měsícTento měsíc10936

Partnerské weby