+ Vejce jsou plnohodnotnou potravinou plnou živin. Obsahují vysoce kvalitní bílkoviny, protein pomáhá budovat a udržovat svalovou hmotu, je zdrojem vitaminů A, B 12, D. Z minerálních látek v nich najdete fosfor a železo, ale také zinek, měď, jód či mangan.

 

+ Víte, že když vejce vaříte jen tři minuty, bílek bude pevný jen z poloviny a žloutek tekutý? Po čtyřech minutách se dočkáte zcela pevného bílku, ale tekutého žloutku. Po pěti minutách můžete očekávat zcela pevný bílek, ale žloutek uvařený z jedné třetiny. Po deseti minutách můžete počítat s tím, že vejce bude zcela uvařené, pevné a suché.

+ Barva skořápky nemá nic společného s kvalitou a obsahovým složením vajíčka. Je to záležitost druhu plemene. Rovněž barva žloutku není měřítkem jakosti. Zde hraje důležitou roli krmivo. Sytě žlutá je známkou karotenoidů, které jsou obsaženy v mladé zelené píci.

+ Pokud v kuchyni pracujete se syrovými vejci, po jejich rozklepnutí si vždy pečlivě umyjte ruce, neboť hrozí druhotná nákaza ze skořápky a přenos mikroorganismů do celého pokrmu.

+ Vejce nejvyšší jakosti musí být čerstvá. Optimální chuti a kvality dosahují po třech dnech snůšky. Z úplně čerstvých vajíček se například nedá dobře ušlehat sníh z bílků. Pokud taková vejce vaříte natvrdo, nedají se dobře loupat.

+ Naši předci měli pro rozpoznání čerstvosti vajec jednoduchý recept. Vložili je do osolené vody a ta, která klesla ke dnu, považovali za čerstvá, plavoucí na povrchu za stará.

+ Nakřápnutá vejce poznáte, ťuknete-li jedno o druhé. Vydávají křaplavý zvuk. Nepoškozená vejce dávají jasný vysoký tón.

+ Vejce uvařené natvrdo mnohem rychleji rozkrojíte na plátky, jestliže nůž namočíte do vařící vody a otřete hadrem. Pokud krájíte víc vajec, je třeba tento postup několikrát opakovat.

+ Čerstvá vejce uchovávejte postavená ve stojánku špičkou dolů. Pokud je skladujete delší dobu, občas je ve stojánku obraťte. Vaječné žloutky můžete v chladničce uchovat tak, že je zalijete lžící mléka, aby neoschly.

+ Při nákupu vajec vždy pečlivě sledujte datum doporučované spotřeby a nakoupená vejce co nejdříve uložte do chladničky.

(se)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2147017
DnesDnes572
VčeraVčera713
Tento týdenTento týden1285
Tento měsícTento měsíc14832

Partnerské weby