Otázka - kolik chemie je v našich potravinách - trápí stále více spotřebitelů u nás i v zahraničí. Proto lidé chtějí vědět, kolik chemických přísad jednotlivé potraviny obsahují a do jaké míry jsou tyto přísady zdraví ško dlivé.

Ukazuje se, že máme k dispozici jen málo potravin, které neobsahují žádné chemické přísady. Jejich přítomnost v potravinách výrobci zdůvodňují tím, že bez nich by nebyly bonbóny a další sladkosti barevné, namísto krásné žluté barvy by sýr zůstal šedivý, jogurty by už druhý den nelákaly k pochutnání. A tak ne matka příroda, ale uměle vyrobené látky z chemických laboratoří způsobují, že potraviny zůstávají dlouho čerstvé, nádherně voní a svými svěžími barvami lákají zákazníky.

V potravinách je například dovoleno používat při výrobě na dvě stovky druhů chemických přísad, počínaje konzervačními prostředky a barvivy konče. Dokonce se někdy používají i takové látky, které mohou u citlivějších osob vyvolat různé alergie, astmatické potíže, bolesti hlavy či žaludeční a střevní onemocnění. Existuje rovněž podezření, že některé chemické přísady mohou způsobit též vznik rakovinotvorných buněk. Málo se ovšem ví, o které chemické přísady se jedná, a už téměř nikdo neví, že použité chemické přísady jsou uvedeny na etiketách mnoha výrobků.

Konzervační látky chrání jednotlivé výrobky před předčasným znehodnocením. Některé z nich, například kyselina sorbová, patří mezi ty neškodné. Obdobně jako u mastných kyselin dochází v organismu ke zpracování těchto látek. Jiné konzervační látky však mohou u některých osob vyvolat bolesti hlavy, střevní potíže a alergie. Někteří odborníci již vyslovili své znepokojení, že právě tyto přísady mnohdy ničí i samotné vitaminy potřebné a důležité pro správný vývoj. Emulgátory a stabilizátory se používají ke spojení látek běžně nespojitelných, jako je to třeba u vody a tuku, avšak tyto přísady nejsou zdraví nijak škodlivé.

Zahušťující látky se používají k dosažení správné konzistence výrobku, ale ani tyto látky nejsou zdraví nijak škodlivé, právě tak jako kvasné látky, které zajišťují přírodní chuť a vůni výrobků. Na rozdíl od nich však třeba protioxidační látky, které mají zastavit rozkládání tuků v potravinářských výrobcích, mohou způsobovat alergie, třebaže některé z nich obsahují i vitaminy. Barviva se v potravinářství používají zejména pro zlepšení vzhledu výrobků. Odborníci je však považují mnohdy za zbytečná, navíc když většina z nich je prokazatelně zdraví škodlivá. Proto se už před časem používání mnohých potravinářských barviv zakázalo.
(kov)
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2219172
DnesDnes330
VčeraVčera498
Tento týdenTento týden3569
Tento měsícTento měsíc11697

Partnerské weby