I když Česká republika zaujímá mezi světovými producenty patnácté místo s roční produkcí okolo osmnácti milionů hektolitrů, patří jí absolutní a neotřesitelné prvenství v roční spotřebě na osobu, která se pohybuje okolo 160 litrů. Výroba piva má u nás dlouhou tradici, historické prameny potvrzují, že se u nás vařilo již od desátého století. Býval to nejen oblíbený nápoj, ale i častá součást mnoha pokrmů. U prost ých lidí byla oblíbená pivní polévka, která se připravovala z piva, vajec a dalších přísad. Pivo bývalo v minulosti i lékem a do sladiny se kromě tradičního chmele přidávaly různé léčivé bylinky, například pelyněk, šalvěj, jalovec, anýz, bedrník a bobkový list.
Jako lék můžeme považovat pivo i v dnešní době, což potvrzují mnozí odborníci. Nápoj obsahuje množství vitaminů, minerálů a stopových prvků, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje krevní oběh a zlepšuje metabolismus. Ale pozor, jen rozumné, to je střídmé a přiměřené pití piva má na zdraví člověka blahodárné účinky. Nadměrné pití piva - u mužů více než tři piva týdně, u žen ještě méně - ohrožuje játra, slinivku břišní, žaludek a zvyšuje riziko některých nádorů.
(maj)
 

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1967033
DnesDnes268
VčeraVčera902
Tento týdenTento týden1170
Tento měsícTento měsíc12638

Partnerské weby