Stárnutí je fyziologický proces. S přibývajícím věkem se zpomaluje proces dělení a náhrady buněk, který probíhá celý život, a nastává chřadnutí všech tělesných systémů. Existují některé potraviny a látky, které pomohou zpomalit proces stárnutí.

Bylo potvrzeno, že v oblastech, kde se konzumuje velké množství kysaného zelí, se lidé dožívají vysokého věku při plném zdraví, přičemž kyselina mléčná, která vzniká kysáním, má nejen baktericidní vlastnosti, ale také regeneruje organismus. Cibule a česnek působí protiinfekčně a pomáhají udržovat dobré zdraví. Tyto potraviny jsou považovány za omlazující prostředky, neboť oddalují choroby staršího věku.

Důležitou roli v boji proti stárnutí hrají jak vitamin C, tak vitaminy skupiny B. Nedostatek vitaminu C u starších lidí napomáhá vzniku mnoha vnějších příznaků stáří, například ohnutá záda, svraštělá pokožka, tmavé skvrny na pokožce. Kdo konzumuje potravu s vysokým obsahem vitaminu E, zůstává déle mladým. Vědci dokonce tvrdí, že může přidat několik let života. Podle jedné americké studie bylo u lidí se stravou bohatou na vitamin E zjištěno zlepšení imunitního systému a menší náchylnost k srdečním onemocněním. Nejbohatšími zdroji tohoto vitaminu je brokolice, špenát, pšeničné klíčky, sýry, chléb, mrkev, celer, červená řepa.
(žuk)

DODATEK
Číňané tvrdí, že česnek slouží k prodloužení našeho života. Je nepochybně pravdou, že může být použit jako prevence proti mnoha nemocem.
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2169761
DnesDnes364
VčeraVčera647
Tento týdenTento týden1011
Tento měsícTento měsíc15937

Partnerské weby