Při různých slavnostních příležitostech dostávají zejména ženy darem čokoládu nebo bonboniéru. A tady se nabízí otázka - má čokoláda skutečně škodlivý vliv na zdraví a zejména štíhlou linii? Je třeba přiznat, že čokoláda má ohledně štíhlé linie skutečně špatnou pověst. Na druhé straně jsou odborníci přesvědčeni, že v přiměřeném množství ji můžeme jíst bez škodlivých následků na zdraví i vzhledu.

Čokoláda je dnes pro nás běžnou pochutinou, a přesto o jejím složení všechno nevíme. Skládá se z cukru (přibližně 65 procent), tukových složek, což představuje kakao a máslo (22 procent), z proteinu (6 procent) a minerálních solí (4 procenta). Čokoláda je bohatá na vitaminy B, D a A. Obsahuje však i malé množství theobrominu, který má podobné vlastnosti jako kofein, avšak není zase tak dráždivý.

Čokoláda má vysokou kalorickou hodnotu, takže v deseti dekagramech napočítáme 500 až 600 kalorií. K jejím kladům lze však připočíst, že vrací rychle sílu, osvěžuje a svalstvo ji může hned využívat. Ze čtyř potravin, které významně ovlivňují nervovou soustavu - káva, čaj, čokoláda, kola - má jedině čokoláda povzbuzující hodnotu bez průvodního podráždění.
(pak)
DODATEK
Čokoláda má špatný vliv na zažívání a u některých osob i na spánek většinou jen tehdy, pokud je konzumována v nadměrném množství.
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2276520
DnesDnes975
VčeraVčera1180
Tento týdenTento týden975
Tento měsícTento měsíc8769

Partnerské weby