Není divu, že olivový olej lidé ve starověku považovali za tekutý zázrak, neboť je rozhodně jednou z nejzdravějších surovin na světě. Obsahuje totiž vysoké množství mono-nenasycených mastných kyselin a vitaminu E. Je součástí mnoha pokrmů nejen ve Středomoří, ale je vyhledávaný v léčitelství, farmacii a kosmetickém

průmyslu. Ochraňuje organismus před kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním, má výrazné antioxidační účinky, obsahuje vedle vitaminu E i A, D, K a napomáhá některým dalším vitaminům (rozpustným v tucích) v jejich vstřebávání a snižuje hladinu cholesterolu. Působí také proti zácpě a nadýmání, má detoxikační účinky, napomáhá trávení, je vhodným doplňkem stravy při redukční dietě, podporuje funkci žlučníku a zpomaluje stárnutí.

Jak lze olivový olej využít?

Jedna polévková lžíce olivového oleje zruší zvyšující účinek cholesterolu dvou vajec. Dvě až tři polévkové lžíce denně působí na sníženi krevního tlaku. Čtyři až pět polévkových lžic denně výrazně zlepší krevní obraz pacientů se srdečním infarktem. A díky vitaminům obsaženým v oleji je podporována průchodnost žil a cév.

Hojivé obklady

Připravte si do misky odvar z heřmánku (z celých bylin nebo jako silnější heřmánkový čaj) a extra panenský olivový olej pokojové teploty. Do této směsi namočte kusy látky (z jemné tkaniny) a tyto obklady pak nechte alespoň 15 minut působit na krku a dekoltu. Pokožku pak opláchněte odvarem z heřmánku. Obklady jsou vhodné na hojení jizev, akné a pro regeneraci pokožky. Výborně účinkují i proti vráskám.

(luv)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2216894
DnesDnes206
VčeraVčera541
Tento týdenTento týden1291
Tento měsícTento měsíc9419

Partnerské weby