0812kdyV dávných dobách se o něm tvrdilo, že je to čarovné kvítí. Větvičky estragonu měly chránit rytíře, kteří se vydávali na daleké výpravy, před zlými příhodami. V mnoha zemích Evropy se bylina malovala na povozy, což zaručovalo šťastnou cestu. Z čerstvých lístků také

dívky připravovaly pokrm svému milému, aby se konečně vyslovil a řekl své „ano“. V kuchyni patří estragon, zejména v Rusku a Francii, k dokonalým doplňkům salátů, omelet, rybích polévek. Do jídel ho bohatě využívají také Španělé, Italové či Řekové. Není to však pouze báječné koření lahodné chuti, ale také rostlina s vynikajícími účinky na zdraví. Podle zkušených bylinářek činí estragon těžké a tučné pokrmy přijatelnějšími pro zažívací ústrojí. Lékaři ho doporučují používat především v neslaných dietách, je dobrou medicínou při močovém písku, při onemocnění jater. Staré ruské přísloví říká, že pokrm bez hadí byliny, jak se estragonu také říká, neboť chrání před uštknutím jedovatými hady, tvoří na žaludku kameny. Při jakých zdravotních neduzích je také dobré ho používat? Posiluje organismus, odvar je vhodný při nespavosti, zlepšuje trávení, chuť k jídlu, pročišťuje ledviny. Přináší úlevu při křečích. Ve starých receptářích najdeme doporučení k používání estragonu při řešení problémů s cévním systémem, například při kornatění tepen.

(pru)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2149781
DnesDnes72
VčeraVčera521
Tento týdenTento týden4049
Tento měsícTento měsíc17596

Partnerské weby