4616pročLedvinové kameny jsou jednou z nejstarších chorob lidstva. Mezi hlavní příčiny jejich vzniku patří infekce a zvýšená koncentrace krystalických látek složených zejména ze šťavelů a vápníku, tvrdá voda, chemické prostředky v potravinách, nadužívání kuchyňské soli, zvýšený přísun některých léků a genetická zátěž. Jakmile

se jednou ledvinové kameny vytvořily, je vysoká pravděpodobnost, že se budou opakovat. S ledvinovými kameny se setkáváme nejčastěji ve středním věku, postihují více muže, u kterých jsou třikrát častější než u žen. Mnohé výzkumné práce potvrzují, že hořčík, vápník a vitamin B6 (pyridoxin) se jeví jako výrazný preventivní faktor proti tvorbě ledvinových kamenů. Také dostatečné množství draslíku ve stravě snižuje výskyt ledvinových kamenů až na polovinu. Jste-li náchylní k ledvinovým kamenům, mírněte se v konzumaci masa. Živočišné bílkoviny a tuky mohou zvýšit hladinu látek, ze kterých kameny vznikají. Je třeba ve stravě omezit některé potraviny, například arašídy, jahody, reveň, špenát, worcesterskou a sójovou omáčku, černý čaj, čokoládu, kakao, kávu, kolu, slazené limonády a pivo. V jídelníčku snižte příjem sodíku, hlavně kuchyňské soli, uzeného masa a ryb, zavináčů, slaniny, uzenin, konzervovaných potravin, instantních polévek, hotových omáček, glutamátu sodného, kečupu, hořčice, chipsů. V této souvislosti je také důležité omezit pití minerálních vod s vyšším obsahem sodíku. Bylin pročisťujících ledviny a močové cesty je mnoho. Patří k nim zejména přeslička, jitrocel, řepík, listy břízy a pampelišky.

(žuk)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2149554
DnesDnes366
VčeraVčera745
Tento týdenTento týden3822
Tento měsícTento měsíc17369

Partnerské weby