0821zvýšenýAteroskleróza, nebo-li onemocnění cév, patří k jednomu z naléhavých problémů medicíny. Infarkty, inzulty a gangrény končetin, které vyvolává, jsou totiž příčinou poloviny všech úmrtí lidí v produktivním věku. Na vznik aterosklerózy má vliv zejména cholesterol - jedna z tukových látek organismu. Ukládá se v cévních

stěnách a tvoří zvláštní aterosklerotické destičky. Právě ty potom zužují průřez cév a časem je až zcela ucpávají, nebo vyvolávají vznik trombů. V obou případech se krevní oběh přerušuje a dochází k onemocnění nejdůležitějších orgánů - srdce nebo mozku. Pod záštitou Světové zdravotnické organizace byly v mezinárodním měřítku uskutečněny rozsáhlé průzkumy smrtící úlohy zvýšeného cholesterolu. Vědci se rozhodli též pro experiment, kdy během sedmi let užívalo 3 000 mužů v různých zemích preparát, který značně snižuje obsah cholesterolu v krvi. Přesvědčivý výsledek ukázal, že snížení jeho hladiny o 25 procent přineslo snížení nemocí srdce a cév až o 50 procent. Ze tří hlavních rizikových faktorů, kterými jsou kouření, vysoký krevní tlak a hromadění cholesterolu, je právě vysoký cholesterol rozhodující. Na první pohled by se mohlo zdát, že hromadění cholesterolu a vývoj aterosklerózy je přirozeným a nevyhnutelným procesem, ale to není tak zcela pravda. Zdravým způsobem života, dostatečným pohybem a vhodnou skladbou potravin se dá do značné míry ateroskleróze předejít i v pozdním věku. K tomu napomáhají třeba rostlinné tuky bez cholesterolu, potraviny obsahující vlákninu či buničinu, které dobře pohlcují cholesterol ve střevech. Patří k nim jablka, celozrnný chléb a všechny druhy zeleniny.

(pak)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2216834
DnesDnes146
VčeraVčera541
Tento týdenTento týden1231
Tento měsícTento měsíc9359

Partnerské weby