Obchody přeplněné nesčetnými druhy potravin a potravinářských produktů symbolizují blahobyt. Dnešní moderní strava, pokud chce na trhu uspět, musí být co nejchutnější, nejtrvanlivější, nejvzhlednější… Pestrost výrobků, dlouhá trvanlivost, intenzita chutí a barevná mnohotvárnost má bohužel svoji daň, a to množství chemikálií, které s jídlem konzumujeme.
Přídavných látek - aditiv či tzv. éček, kterými se „vylepšují“ potraviny, jsou stovky druhů. Během posledních desetiletí je v laboratořích vymyslel a masově rozšířil člověk. Přidávané chemické látky zjednodušují a zlevňují výrobu a tím i zvyšují zisk výrobců. Mezi jednotlivými přídavnými látkami existují velké rozdíly. Do aditiv se počítají i látky přirozené, jako je kuchyňská sůl, vitaminy, extrakty koření atd., ale i syntetické sloučeniny, které bychom v přírodě hledali marně. Určitou část přijatých chemikálií dokáže náš organismus po zpracování vyloučit, pokud ale jde o umělé a těžko odbouratelné sloučeniny nebo je škodlivin moc, dochází k výraznému zatěžování organismu, zejména důležitých orgánů jater a ledvin. Protože by po překročení určité koncentrace došlo k otravě, ukládají se tyto škodliviny na různá místa v organismu. Tyto „skládky“ mohou být zdrojem mnoha zdravotních problémů od alergických potíží, ekzémů až po ty nejobávanější, jako jsou srdečně cévní nemoci a rakovina.
Zřejmě vás překvapí informace, že devadesát procent povolených „éček“ plní jen „kosmetickou funkci“, tedy vylepšují vzhled nebo strukturu, suplují vůni, chuť či barvu. Díky tomu se bílá mouka bělí, tmavé pečivo ztmavuje, ze salámu se „dělá“ salám atd.
Ohledně používání chemických látek se setkáváme se zcela protichůdnými názory. Povětšinou státními institucemi jsme přesvědčováni, že nám nijak neškodí a že se jedná o látky dokonale prozkoumané a zcela neškodné. Ale stále více odborníků z řad chemiků, vědců a lékařů před mnohými z nich varuje. Tvrdí, že po tisíce let trvající stravovací zvyklosti nelze měnit během několika desítek let. Lidské tělo nemůže zpracovat umělé chemikálie, které náš organismus nezná a s nimiž se člověk ve svém předchozím vývoji nikdy nesetkal. Je s podivem, že ač u mnohých přídavných látek byla prokázána škodlivost, přesto se dále užívají k běžné výživě obyvatelstva. Není divu, že pro stále více lidí se návštěva supermarketu stává zdravotním rizikem. Proto je na místě pohlídat si to, co je nám nabízeno, nebo dokonce reklamou přímo vnucováno.
(žuk)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2184110
DnesDnes355
VčeraVčera564
Tento týdenTento týden3140
Tento měsícTento měsíc11049

Partnerské weby