Němečtí lékaři konstatují, že starší lidé mnohdy nejedí dostatečné množství jídla, a proto jsou také náchylnější k nemocem. K tomuto závěru se dospělo na základě výzkumu, který byl prováděn v deseti evropských zemích u více než 2 500 mužů a žen starších sedmdesáti let. Mnozí lidé se totiž mylně domnívají, že lidé ve vyšším věku potřebují už mnohem méně jídla, ale jak vyplývá z průzkumů, méně kalorií zase oslabuje celkovou odolnost organismu. Kromě toho mají starší lidé často stravu s malou výživnou hodnotou, protože si předem uvaří spoustu jídla a pak ho jedí dlouhou dobu. Mnozí z nich navíc konzumují velmi málo čerstvého ovoce a čerstvé zeleniny, a to zejména v zimním období mimo sezónu. Při výzkumu se též dospělo k závěru, že lékaři by měli starším pacientům připomínat, aby jedli dobře a pravidelně, nezapomínali na dostatečný přísun vitamínů. Rovněž pak bylo doporučeno, že se má starším lidem předepisovat více cvičení a chůze, neboť tělesná námaha zároveň s pohybem zvyšuje též chuť k jídlu.
(pk)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

2237396
DnesDnes501
VčeraVčera833
Tento týdenTento týden1334
Tento měsícTento měsíc13461

Partnerské weby