Obyvatelé ze Středomoří patří k nejzdravějším, zejména pokud jde o cévní a srdeční choroby. Jak prokazují mnohé studie, důvod je jediný - zdravý jídelníček. Středomořský představuje typ stravy, jejímž základem jsou obilniny, luštěniny, ryby, olivový olej, čerstvé ovoce a zelenina, ořechy a v omezeném množství maso a mléčné výrobky. Poznatky vyplývající ze studia středomořské stravy se shodují na jednom: jíst po středomořsku znamená účinnou prevenci před mnohými civilizačními chorobami. Spolu s přiměřenou fyzickou aktivitou chrání srdce a krevní oběh před srdečně-cévním onemocněním, mozkovou mrtvicí, infarktem, snižuje riziko aterosklerózy. Zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu, příznivě ovlivňuje krevní srážlivost, chrání před rakovinou tlustého střeva, prostaty a prsu, zlepšuje citlivost organismu na inzulín a rovněž chrání před cukrovkou druhého typu.
Jak ukazuje mnoho dalších vědeckých studií, zaměřených na různé populace, u lidí na jihu Evropy byl zaznamenán vlivem středomořské stravy také mnohem nižší výskyt neurodegenerativních onemocnění, k nimž patří třeba Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba, méně častá úmrtnost v mladším věku, lepší fyzické i duševní zdraví ve vyšším věku. V neposlední řadě přispívá k udržení optimální hmotnosti, vede k lepším výsledkům v boji s obezitou.
(vos)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2276520
DnesDnes975
VčeraVčera1180
Tento týdenTento týden975
Tento měsícTento měsíc8769

Partnerské weby