Rakovina vaječníků se nejčastěji vyskytuje mezi 50. a 60. rokem věku, ale může se objevit i u mladých žen. V mnoha studiích se prokázala přímá souvislost mezi konzumací listové zeleniny (špenátu, kapusty, čínského zelí, hlávkového salátu) a sníženým rizikem všech druhů rakoviny. Špenát je tak bohatý na účinné látky, že jej můžeme označit za přírodní lékárnu. Kromě protirakovinných karotenoidů (beta-karotenu), obsahuje i velké množství chlorofylu, který je dalším blokátorem rakoviny. Špenát a další druhy tmavě zelené listové zeleniny patří mezi často konzumované potraviny v oblastech s nízkým výskytem rakoviny, zejména rakoviny vaječníků a rakoviny plic.
Mnohé studie přesvědčivě potvrzují, že beta-karoten a v některých případech i vitamin A jsou důležitými zbraněmi proti zhoubným nádorům vaječníků. Prováděné výzkumy potvrzují, že rakovina se častěji vyskytuje u žen, které jedí méně listové zeleniny (vydatný zdroj beta-karotenu) než u žen, které ji konzumují více. Vitamin E jako antioxidant chrání před toxickými účinky volných radikálů, které mohou vyvolat rakovinu, například rakovinu vaječníků.
(žuk)
DODATEK
Ženy, které v menopauze příliš namáhaly a zatěžovaly svůj organismus náročnou fyzickou prací, jsou náchylnější k tomuto onemocnění.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2122920
DnesDnes407
VčeraVčera895
Tento týdenTento týden3280
Tento měsícTento měsíc16413

Partnerské weby