Deprese ovlivňuje život nemocného ve fyzické, psychické i citové oblasti. Jedná se o duševní stav projevující se po určitou dobu vyčerpáním sil organismu. Přesný mechanismus vzniku deprese není znám, ale jednou z možných příčin je nerovnováha hladin chemických látek v mozku.
Během deprese často lidé jídlo používají jako svou berličku, která jim pomáhá vyrovnat se se změnami nálad. Nejjednodušší a nejrychlejší cestou jsou sacharidy v podobě sladkostí, zákusků, čokolád, zmrzlin. Jejich účinek je prakticky okamžitý. Cukr zvyšuje hladinu serotoninu, látky, která ovlivňuje náladu. V krátkém časovém úseku sice tento druh jídla přinese zlepšení nálady a uklidnění, ale hladina krevního cukru kolísá, což se nepříznivě odráží na celkovém psychickém stavu.
Na základě dlouhodobých výzkumů bylo zjištěno, že konzumace transmastných kyselin, jaké jsou například obsaženy v jídlech rychlého občerstvení, ve smažených pokrmech, hranolkách, polotovarech, margarinech, sušenkách atd. zvyšují riziko deprese. Čím je množství transmastných kyselin vyšší, tím výraznější jsou negativní dopady na duševní zdraví.
Podle odborných studií tzv. strava západního typu - bílé pečivo, pizza, chipsy, ale také konzervované maso a uzeniny, polévky ze sáčku a tavené a zrající sýry zvyšují riziko deprese až o polovinu. Některé studie uvádějí, že snížení živočišných tuků v jídelníčku může zmírnit deprese.
Měli byste vědět, že depresi prohlubuje nadbytek kofeinu, tedy více než tři šálky kávy nebo silného černého čaje denně.
(žuk)
DODATEK
Odhaduje se, že v Evropě trpí depresí každý pátý člověk. Deprese se nevyhýbá žádné věkové skupině, ale vyskytují se dvakrát až třikrát častěji u žen než u mužů.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2128712
DnesDnes84
VčeraVčera810
Tento týdenTento týden3499
Tento měsícTento měsíc22205

Partnerské weby