Necítíte se dobře? Provází vás déletrvající únava, bolest hlavy, máte pocit, že ať vložíte do úst sladké, trpké, kořeněné nebo pálivé, stále cítíte kyselou chuť? Za překyselením organismu je většinou nutno vidět nevhodné stravovací návyky, špatný způsob života, nezdravý jídelníček. Podle odborníků na výživu způsobuje překyselení příliš mnoho cukru, bílkovin, alkohol, nasycené mastné kyseliny, přejídání, ale také ned ostatečná fyzická aktivita, jedovaté látky v životním prostředí, nahromaděná duševní zátěž, zloba, nadměrný stres.

Překyselení organismu patří k civilizačním chorobám, neboť zdraví je bezprostředně závislé na rovnováze mezi kyselostí a zásaditostí těla. Jak organismus vrátit do rovnováhy? Začít je třeba s vyváženou stravou. Na rovnováhu kyselin a zásad v našem těle má zásadní vliv především to, co sníme. Mezi kyselinotvorné potraviny patří například uzeniny, vepřové maso, pivo, cukroví, bílé pečivo, čokoláda, rýže, těstoviny, káva, víno, bonbony, černý čaj, Mezi zásadotvornými a neutrálními potravinami najdeme citron, zelený čaj, neperlivou minerální vodu, zralé ovoce, ořechy, netučný tvaroh, žitný chléb, brambory.

„Ve své podstatě rozeznáváme dvě kyselosti. Často jde o překyselení v oblasti žaludku, kdy se tvoří více žaludečních šťáv, tedy především kyseliny solné, což bývá často doprovázeno nepříjemným palčivým pocitem v oblasti hltanu, lidově se nazývá pálení žáhy. Jiným překyselením rozumíme posun acidobazické rovnováhy ze stabilní hodnoty, která bývá 7,28 pH. Tato acidobazická rovnováha může mít jen desetiny posunu kolem této ideální hodnoty. Jedná-li se o větší hodnotu než 7,26 pH, potom je silný posun na stranu kyselou, nebo přes 7,30 a pak jde o posun na stranu zásaditou. Oboje může přivodit i náhlou smrt celého organismu,“ říká MUDr. Jan Miklánek, specialista na alternativní způsoby léčení.

„Lidé, kteří konzumují hodně masa, jedí tučná jídla, sladké moučníky, cukr a vůbec moučné výrobky, mají tendenci svůj organismus vlastně překyselovat. Kdežto vegetariáni, jež mají ve stravě velké množství zeleniny a ovoce, mají tendenci vnitřní acidobazickou rovnováhu posunovat na stranu alkalickou, tedy zásaditou. K překyselení celého organismu může dojít také při chronickém selhávání jater, při těžkém onemocnění ledvin, při selhávání dýchacího ústrojí, ale rovněž při vysilujících a opakovaných průjmech, zvracení,“ dodává dr.Miklánek.
Trvalé překyselení těla může vyvolat například průjmy, menší odolnost organismu proti zátěži, stavy beznaděje, malou výkonnost, nedostatek radosti ze života, deprese, psychické poruchy.

V prevenci platí jednoduché pravidlo: každé jídlo by mělo být z poloviny tvořeno zásadotvornou zeleninou a ovocem. Zdravý životní styl, důsledný pitný režim, vydatný pohyb, odpočinek, relaxace, pozitivní myšlení zlepší celkově zdravotní stav a zvýší imunitu vůči celé řadě onemocnění.
(pru)
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2216097
DnesDnes494
VčeraVčera528
Tento týdenTento týden494
Tento měsícTento měsíc8622

Partnerské weby